Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 juni

  Flera arrendatorer oroliga

  Det är främst i Skåne som Statens Fastighetsverk, SFV, sagt upp arrendena på övningsfälten.

   K C Ranch på Revingehed har fått sitt avtal med Statens Fastighetsverk uppsagt. Många andra är oroliga för lantbruket på övningsfälten i framtiden när försvaret rustar upp.
  K C Ranch på Revingehed har fått sitt avtal med Statens Fastighetsverk uppsagt. Många andra är oroliga för lantbruket på övningsfälten i framtiden när försvaret rustar upp. FOTO: Alexander Gustavsson/COMBATCAMERA

  Förutom K C Ranch på Revingehed har även avtalet med Friskatorpet på Rinkaby sagts upp. Men på Skövde och Enköpings övningsfält har ännu ingen arrendator sagts upp.

  – Nu är det lite mer fokus i Skåne, det är mer verksamhet och rör mer på sig där nere, säger Johan Henriksson.

  ATL har ringt runt till några av de 25 arrendatorerna som har nyttjanderättsavtal på totalt 4 200 hektar åkermark med SFV. De flesta har korta ettåriga avtal. Och flera är oroliga för lantbruket på övningsfälten i framtiden, nu när försvaret rustar upp. Men nästan ingen vill ställa upp med namn i ATL.

  – Det finns en hotbild, men djuren behövs och gör ett fantastiskt jobb och jämnar till fältet automatiskt, säger en arrendator på Skövde övningsfält, där djuren bara få beta på sommaren.

  – Jag tycker synd om djurägare som inte har några alternativ. Förr eller senare får väl också besked att de vill ha marken och öva på, säger Clas Eningsjö som arrenderar 72 hektar åker på Enköpings övningsfält.

  Relaterade artiklar

  Till toppen