Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 september 2016

  Fler svenskutbildade veterinärer krävs

  Sverige behöver fler veterinärer samtidigt som många väljer att utbilda sig till yrket utanför Sverige. Enligt branschorganisationen SLA, Svensk Djursjukvård, är detta inte helt oproblematiskt.

   Svensk veterinärkompetens behövs. På bilden arbetar svenska veterinärer med mul- och klövsjuka i England.
  Svensk veterinärkompetens behövs. På bilden arbetar svenska veterinärer med mul- och klövsjuka i England.

  Sverige behöver veterinärer men enligt Maria Lindvall, veterinär och branschansvarig på SLA, Svensk Djursjukvård, är det bekymmersamt att många väljer att utbilda sig till yrket utomlands. Hon säger till TT att det finns risker med vissa utländska veterinärutbildningar.

  Generöst med antibiotika

  Behovet av veterinärer ökar i Sverige, människor efterfrågar mer vård till sina djur. Samtidigt växer kompetensbehovet kring läkemedelsanvändning, antibiotika och smittsamma sjukdomar. I många europeiska länder råder tvärtom en generös syn på just antibiotikautskrivningar.

  — Vi vet att vi har en unik, god, tradition i Sverige och vi har under lång tid haft en restriktiv antibiotikaanvändning, säger Maria Lindvall till TT.

  Få utbildningsplatser

  Många som vill utbilda sig inom veterinäryrket i Sverige måste slåss om ett fåtal platser på utbildningar där betygskraven är höga. SLA vill därför att de ansvariga i riksdagen ser till att öka antalet utbildningsplatser här hemma så att det blir en högre försörjningsgrad. Sverige har en låg försörjningsgrad av veterinärkompetens.

  — Vi kan inte förlita oss på att andra länder utbildar våra veterinärer. Tänk om andra länder, som Danmark, drar ner på utbildningsplatserna? Vi har ingen möjlighet att påverka det, säger Maria Lindvall till TT.

  Relaterade artiklar

  Till toppen