Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 maj 2016

  Fler satsar på andelsjordbruk

  Andelsjordbruk blir allt populärare i Sverige även om det fortfarande är ett relativt okänt begrepp. I Västra Götaland testar nu fem jordbrukare lösningen.

   Fem lantbrukare i Västra Götaland satsar på andelsjordbruk och odlar grönsaker i år.
  Fem lantbrukare i Västra Götaland satsar på andelsjordbruk och odlar grönsaker i år.

  Att starta andelsjordbruk är en alternativ form för att odla och producera egen mat. Formen har bland annat vuxit sig mycket stor i USA. Andelsjordbruk är en samarbetsform mellan konsumenter och lantbrukare. Samarbetet kan bestå i att köpa andelar, prenumerera på grönsaker eller hyra en egen odlingsbädd.

  Ofta handlar det också om ekologisk produktion.

  Vanligast är andelsjordbruk som producerar frukt och grönt. Det finns även de som producerar ägg, kött och mjölk.

  Projekt i regionen

  Länsstyrelsen i Västra Götaland driver sedan förra året ett projekt för att öka antalet andelsjordbruk. Fem jordbrukare i regionen har startat. En av dem är Michael Rokvist på Vingalands andelsjordbruk i Trollhättan.

  25 andelsinnehavare, som betalat i förväg, prenumererar på en påse grönsaker i veckan.

  – Mervärdet för konsumenten är ju att få ett ansikte på den som producerar maten plus att an säkrar sin tillgång på närodlat, ekologisk mat. Fördelen för producenten är att han vet redan när han sätter att den här avsättningen blir det, säger Michael Rokvist till Radio Väst.

  Allt populärare

  På Gotland har det också visat sig att allt fler är intresserade av andelsjordbruk.

  En av dem är Matilda Svahn, som arbetar som lärare i matte och spanska på en skola i Visby. Hon har startat sin verksamhet vid Tjälderviken i Boge.

  – Fem personer har köpt andelar men betydligt fler har hört av sig, säger Matilda Svahn till Radio Gotland.

  Vill utveckla mer

  Hennes intresse för jorden bidrog till att hon nu satsar på andelsjordbruket. I grönsakslanden och bäddar växer nu bland annat potatis, vitlök, rädisor, ruccolasallad och rabarber.

  De som köpt andelar får sedan del av skörden och den första lådan med grönsaker ska vara klar att leveras om två veckor.

  – Sedan hoppas jag kunna utveckla verksamheten till nästa år, säger hon.

  Relaterade artiklar

  Till toppen