Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 augusti 2019

  Svinpesten sprider sig

  Afrikansk svinpest fortsätter sprida sig i Östeuropa och Asien. Många djur avlivas i sjukdomens spår.

  Konsekvenser för drabbade länder och för den globala marknaden är stora.

   Afrikansk svinpest drabbar tamgrisar och europeiska vildsvin med akut blödarfeber som i de flesta fall leder till döden. Bilden är från Uganda.
  Afrikansk svinpest drabbar tamgrisar och europeiska vildsvin med akut blödarfeber som i de flesta fall leder till döden. Bilden är från Uganda. FOTO: Erika Chenais/SVA

  Serbien och Slovakien kan läggas till listan över drabbade länder i Europa.

  I Slovakien har fyra fall konstaterats i östra delen av landet, nära gränsen till Ungern och Ukraina. Det rör sig om smittade tamgrisar i småskaliga besättningar.

  I Serbien har fyra fall nyligen rapporterats in till World Organisation for Animal Health, OIE. Även här handlar det om grisar i småskalig produktion, men totalt 120 grisar har redan avlivats i de fyra besättningarna.

  De fyra drabbade gårdarna i Serbien ligger nära huvudstaden Belgrad, men på behörigt avstånd från drabbade grannländer som Ungern, Rumänien och Bulgarien. Det är alltså sannolikt att smittan har spridits via människor.

   Med start sommaren 2018 har Trafikverket börjat sätta upp informationsskyltar på svenska rastplatser med syfte att minska risken för afrikansk svinpest. Skyltarna är på flera språk, däribland flera östeuropeiska.
  Med start sommaren 2018 har Trafikverket börjat sätta upp informationsskyltar på svenska rastplatser med syfte att minska risken för afrikansk svinpest. Skyltarna är på flera språk, däribland flera östeuropeiska. FOTO: Göran Berglund

  I Bulgarien och Rumänien, men även i östra Polen, har stora grisgårdar drabbats av afrikansk svinpest i sommar. Utbrotten i Bulgarien ligger nära den rumänska gränsen och det rör sig om många stora besättningar som slagits ut. 130 000 grisar har avlivats i drabbade besättningar.

  Rumänien har fortsatt stora problem med att få stopp på smittspridningen. Hundratals nya fall på både tamgris och vildsvin har rapporterats till OIE under de senaste månaderna.

  I östra Polen har nio nya utbrott konstaterats de senaste veckorna. Samtliga gäller professionella besättningar och drygt 13 000 grisar har avlivats.

   Avlivade grisar efter ett utbrott av afrikansk svinpest i Voronezj Oblast i västra Ryssland 2011.
  Avlivade grisar efter ett utbrott av afrikansk svinpest i Voronezj Oblast i västra Ryssland 2011. FOTO: Science Photo Library/TT

  Belgien en ljusglimt

  En ljusglimt på den europeiska kartan är att smittspridningen i Belgien verkar ha stannat av. Belgien är hittills det enda landet i Västeuropa som drabbats av afrikansk svinpest, men man har lyckats begränsa smittan till vildsvin och till den region där den först upptäcktes. Under juli och augusti har bara tre nya fall rapporterats till OIE och det tyder på att smittan är på väg att utrotas i landet.

  I dagarna har det gått ett år sedan det första fallet av afrikansk svinpest konstaterades i Kina. Sedan dess har smittan spritt sig över hela landet och även till grannländerna i söder. Vietnam, som är ett stort grisland, är hårdast drabbat, men även Laos och Kambodja har fått avliva många grisar.

  Kina har världens största grisproduktion och man är samtidigt det land som köper mest griskött på världsmarknaden. Men utbrottet av afrikansk svinpest påverkar Kinas grisproduktion i grunden. Enligt vissa bedömare har så mycket som hälften av de kinesiska suggorna slagits ut i spåren av sjukdomen.

  Nederländska Rabobank skriver i en nyligen publicerad analys att den kinesiska grisproduktionen minskar med 25 procent i år. Nästa år fortsätter minskningen med ytterligare 10 till 15 procentenheter. Först 2021 kan grisproduktionen i Kina förväntas börja växa igen.

  Effekterna på världshandeln är stora. EU-ländernas export till Kina har ökat med drygt 40 procent under årets fem första månader, konstaterar Rabobank. Och det syns i sin tur på avräkningspriserna som har stigit kraftigt i bland annat Danmark och Tyskland.

   Afrikansk svinpest har slagit hårt mot grishållningen i Kina. På bilden grisar i väntan på undersökning i en desinficeringsstation i Yunyang i Chongqingområdet.
  Afrikansk svinpest har slagit hårt mot grishållningen i Kina. På bilden grisar i väntan på undersökning i en desinficeringsstation i Yunyang i Chongqingområdet. FOTO: Imaginechina/SipaUSA/TT

  Afrikansk svinpest

  Smittsam djursjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin, men inte människor.

  Dödligheten är hög och det saknas både vaccin och behandlingsmöjlighet.

  Afrikansk svinpest omfattas av epizootilagen. Djurägare anmäler misstänkt smitta till sin veterinär. Döda vildsvin som hittas anmäls till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

  Länder i Europa som drabbats: Belgien, Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Moldavien, Polen, Rumänien, Ryssland, Serbien, Slovakien, Ukraina, Ungern. Tjeckien har haft smittan men friförklarats.

  Drabbade länder i Asien: Kambodja, Kina, Laos, Mongoliet, Nordkorea och Vietnam.

  Relaterade artiklar

  Till toppen