Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 september 2018

  Fler kvinnliga klippare kan råda bot på bristen

  Kungsör

  Att vara fårklippare är tungt, slitigt och bara för karlar? Glöm det. Allt fler kvinnor satsar på yrket som det även är brist på i Sverige. – Trenden går mot att vi blir fler kvinnor, säger Matilda Andersson, ordförande i Svenska Fårklipparförbundet.

   Den 24 och 25 augusti hölls fårklipparkursen på Norrby Gård. Den arrangeras av Svenska Fårklipparförbundet och har hållits ute på Norrby Gård i över tio år. Under två dagar klipptes närmaste 600 av gårdens drygt 900 tackor.
  Den 24 och 25 augusti hölls fårklipparkursen på Norrby Gård. Den arrangeras av Svenska Fårklipparförbundet och har hållits ute på Norrby Gård i över tio år. Under två dagar klipptes närmaste 600 av gårdens drygt 900 tackor. FOTO: Cera

  Klippmaskinerna brummar. På två dagar ska ungefär 600 tackor klippas på Norrby gård utanför Kungsör och jobbet görs av 17 deltagare på årets fårklipparkurs. För djurägaren Tomas Olsson är den här helgen en av årets höjdpunkter.

  – Det är intensivt och mycket jobb, men fårklippare är ett härligt gäng med bra energi, säger han och fortsätter:

  – Och det är för få klippare i Sverige. Vi är ett litet fårland och det är viktigt att vi har många duktiga som klipper.

   Matilda Andersson är fårklippare i Östergötland. – Det är viktigt att man får möjligheten att följa med någon ganska länge för att lära sig och få en bra start. Vi upplever inte någon brist i vårt område, men det är brist på många andra håll.
  Matilda Andersson är fårklippare i Östergötland. – Det är viktigt att man får möjligheten att följa med någon ganska länge för att lära sig och få en bra start. Vi upplever inte någon brist i vårt område, men det är brist på många andra håll. FOTO: Cera

  Bristen på fårklippare är ett segdraget bekymmer, men nu börjar flera rutinerade klippare dra ner på verksamheten av åldersskäl. Samtidigt ökar antalet får i Sverige och allt fler klipps två gånger om året.

  – Jobben finns, det är ingen tvekan om det. Men medelåldern är hög och tillgången på klippare är ojämn, säger Matilda Andersson, ordförande i Svenska fårklipparförbundet och som också var med på fårklipparkursen som hölls i slutet av augusti.

  Klipper 15 000 får om året

  Matilda Andersson klipper mellan 12 000 och 15 000 får om året i Östergötland och norra Småland. Både i Östergötland och på Gotland är tillgången på klippare bättre än på många andra håll i landet. Svårast är bristen från Värmland och norrut.

  – Klippningen kan ofta vara bromsen i utvecklingen i fårbranschen skulle jag säga. Jag tror att många avvaktar med skaffa fler får just för att det inte finns klippare, säger Matilda Andersson.

  Det är också i glesbebyggda län som Norrbotten och Västerbotten som antalet tackor och baggar har minskat mest i sedan år 2013, enligt Jordbruksverket.

   Therese Lindh är fårklippare i Sörmland. - Det bästa med mitt jobb är att det är fysiskt, jag gillar får och jag gillar att träffa andra fårbönder.
  Therese Lindh är fårklippare i Sörmland. - Det bästa med mitt jobb är att det är fysiskt, jag gillar får och jag gillar att träffa andra fårbönder. FOTO: Cera
   Engelsmannen Martyn Sandercock har varit lärare på kursen i många år. – Får man rätt förutsättningar är fårklippare världens bästa yrke. Du har möjlighet att jobba i hela världen och får träffa otroligt mycket människor.
  Engelsmannen Martyn Sandercock har varit lärare på kursen i många år. – Får man rätt förutsättningar är fårklippare världens bästa yrke. Du har möjlighet att jobba i hela världen och får träffa otroligt mycket människor. FOTO: Cecilia Persson

  Fler kvinnor

  Exakt hur många som försörjer sig som fårklippare i Sverige är svårt att svara på. Det krävs ingen licens eller medlemskap i någon organisation. Troligen rör det sig om ett femtiotal yrkesverksamma i någon grad, enligt Svenska fårklipparförbundet. Fler behövs och en viktig och positiv trend är att fler kvinnor jobbar med fårklippning och utbildar sig.

  – Trenden går ditåt. Första gången jag gick den här klippkursen för åtta, nio år sedan var jag ensam tjej. Nu ser det annorlunda ut, säger Matilda Andersson.

   Nyklippta och fina tackor. Fårklipparkursen anordnas av Svenska Fårklipparförbundet och har hållits på Norrby Gård i många år.
  Nyklippta och fina tackor. Fårklipparkursen anordnas av Svenska Fårklipparförbundet och har hållits på Norrby Gård i många år. FOTO: Cecilia Persson

  På årets fårklippar-SM som hölls början av i september var också tre av elva finalister kvinnor.

  Therese Lindh, jobbar som fårklippare i Sörmland, och tycker att kursen på Norrby Gård är viktig för att finslipa tekniken och för att få träffa andra kollegor.

  – Många tror ju att man har ont i ryggen om man är fårklippare, men det är mycket en fråga om teknik och då är det bra att få öva tillsammans, säger hon.

   På årets fårklipparkurs på Norrby Gård var 17 deltagare med, de flesta arbetar med fårklippning på heltid. Herman Hagelbäck jobbar som fårklippare i Skåne.
  På årets fårklipparkurs på Norrby Gård var 17 deltagare med, de flesta arbetar med fårklippning på heltid. Herman Hagelbäck jobbar som fårklippare i Skåne. FOTO: Cecilia Persson

  Arbetsmiljön – en framtidsfråga

  Svenska Fårklipparförbundets mål är både att hålla fler kurser för fårklippare och även att få fårbönder att ta bättre hand om klipparna. Dålig arbetsmiljö är ett utbrett problem ute på gårdarna, ofta orsakad av okunskap. Att behöva klippa blöta eller fuktiga får gör till exempel klippjobbet rejält mycket tyngre.

  Kursdeltagaren Herman Hagelbäck är fårklippare i Skåne och har i flera omgångar haft unga lärlingar med sig ute på gårdar. Men hittills har ingen stannat i yrket någon längre tid. Det tunga kroppsarbetet avskräcker, tror han.

  – Jag älskar mitt jobb och det är ingen konkurrens. Men för att orka måste man planera och försöka ta det lugnt. Det är viktigt att inte stressa, för då börjar man göra misstag, säger Herman Hagelbäck.

   Fårklippning under kursen på Norrby gård.
  Fårklippning under kursen på Norrby gård. FOTO: Cera

  ”Goda förutsättningar i Sverige”

  Klippmaskinerna surrar på. När varje tacka är färdig går några klippare tillsammans igenom hur det gick. Läraren Martyn Sandercock från England tittar och stöttar. Han har undervisat på den här kursen i många år.

  – Det är viktigt att vi hjälper unga klippare att komma fram så att de kan etablera sig och jobba. Det finns goda förutsättningar för fårklippning i Sverige. Säsongen är lång och fåren klipps två gånger om året, till skillnad mot i Storbritannien. Dessutom har ni bättre väder, säger han och tillägger:

  – Och det handlar inte om råstyrka i det här jobbet. Några av de duktigaste fårklipparna är kvinnor.

   Tomas Olsson, som driver Norrby gård, samlar ihop ull från klippningen.
  Tomas Olsson, som driver Norrby gård, samlar ihop ull från klippningen.

  LÄS OCKSÅ: Publiksuccé för fårhuscaféLÄS OCKSÅ: Tackpengen blev en succéVIDEO: Fullt på fårklipparkursen

  Fårklippares önskelista vid klippning

  *Infångade och torra får

  *Bra klipplats, gärna på trägolv

  *Nära till fåren som ska klippas (hämtandet är ibland det mest påfrestande)

  *Bra ljus

  *Inga löst hängande elkablar

  Relaterade artiklar

  Till toppen