Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 oktober 2017

  Fler kameror kan störa hotade arter

  RÄTTAD. Enligt ett utredningförslag kring ny kamerabevakningslag kan det bli fritt fram för alla svenskar att använda bevakningskameror. Nu varnar experterna för att det här kan komma att störa hotade arter.

   Den vitryggiga hackspetten är akut hotad i Sverige, den här fågeln är fotograferad på Skansen i Stockholm.
  Den vitryggiga hackspetten är akut hotad i Sverige, den här fågeln är fotograferad på Skansen i Stockholm. FOTO: Mostphotos

  Enligt utredarens förslag till den nya kamerabevakningslagen så behöver privatpersoner inga tillstånd för att använda övervakningskameror.

  LÄS MER: Myndigheter tvingas söka tillstånd för kamerorLÄS MER: Övervaktningskameror ingår inte i allemansrätten

  Nu är naturvårdsexperterna oroliga för att det ska bli rena invasionen om det skulle bli ett lagförslag och den i så fall börjar gälla i maj 2018.

  – Den föreslagna lagen innebär en lättnad i bestämmelserna för kameraövervakning, vilket på många sätt är välkommet, skriver Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i ett brev till justitiedepartementet.

  ”SLU ser dock att detta också kan innebära att risken för störning av skyddade arter kan öka.”

  LÄS MER: Drygt 80 arter riskerar att dö ut i Skåne

  Man varnar framför allt för att högljudda drönare kan störa arter under häckningstiden.

  Enligt utredarens förslag finns det inte några som helst krav på att den som använder till exempel en drönare ska kontakta några myndigheter.

  Sveriges lantbruksuniversitet vill därför att ordalydelsen skärps.

  ”För att tillsynsmyndigheter ska få vetskap om verksamheter med kamerabevakning där skyddade arter berörs så föreslår SLU att övervakning som riskerar störa skyddade arter ska omfattas av anmälningsplikt.”

  I den nuvarande kameraövervakningslagen är det landets länsstyrelser som är ansvariga för kameror i naturen. I utredarens förslag till ny lag ges det här ansvaret i stället till landets kommuner och Datainspektionen.

  LÄS MER: Frivilliga avsättningar ska kartläggas

  Det här har Naturvårdsverket synpunkter på i sitt remissvar.

  ”När det gäller känsliga arter så har länsstyrelserna ett mera uttalat ansvar och troligen större kompetens rörande dessa och eventuella risker med kameraanvändning än kommunerna”, skriver Naturvårdsverket.

  LÄS OCKSÅ: Nu avgörs ansvaret för VästmanlandsbrandenPREMIUM: Kalkylerad naturvård ger avkastningPREMIUM: Ständigt på jakt efter hungriga svin

  Relaterade artiklar

  Till toppen