Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 maj 2017

  Fler förslag kan ge öppen strid

  LRF Skåne vill se Sven Norup som ordförande i LRF. Det kan bädda för en öppen strid kring ordförandeposten på årsstämman.

   Marianne Andersson, LRF Skåne här vid en tidigare stämma, tror på Sven Norup som ordförande.
  Marianne Andersson, LRF Skåne här vid en tidigare stämma, tror på Sven Norup som ordförande. FOTO: Magnus Hartman

  Palle Borgström, mjölkbonde på västkusten, är valberedningens förslag till ny ordförande för LRF. Men det är ingen hemlighet att Sven Norup är den kandidat som LRF Skåne egentligen vill se som ny LRF-ordförande när Helena Jonsson nu bestämt sig för att avgå efter sex år på posten.

  – Det behövs förändringar i LRF-organisationen och vi tror att Sven Norup är ledaren som skulle kunna genomföra de förändringarna, säger Marianne Andersson, regionordförande i Skåne.

  Inget svagt kort

  En tydligare organisation med skarpare ställningstagande är förändringar hon vill se.

  – Vi jobbar på olika fronter, men är inte klara med hur vi ska agera ännu, säger Marianne Andersson.

  LRF Skåne har en pågående dialog med Sven Norup och med LRF-regioner på andra håll i landet. Samtidigt understryker Marianne Andersson att Palle Borgström inte är ett svagt kort.

  – Nej, nej, absolut inte. Vi ska träffa honom också innan stämman.

  Vilket stöd har ni från andra LRF regioner i landet?

  – LRF Sydost har sagt att de tänker som vi. I övrigt är det spridda skurar, vi får lite olika budskap beroende på vem vi talar med, säger Marianne Andersson.

  Anders Richardsson, regionordförande för LRF Halland står däremot bakom Palle Borgström som ny LRF-ordförande.

  – Jag känner Palle Borgström sedan länge och stödjer honom till hundra procent, säger Anders Richardsson.

  Vill inte ha strid

  Anders Richardsson och regionstyrelsen i Halland har haft god insyn i valberedningens arbete och vill inte se en öppen strid på stämman.

  – Lantbruket och LRF har stora utmaningar framför sig ändå och vi behöver verkligen inte en personstrid om ordförandeposten, säger Anders Richardsson.

  LRF:s riksförbundsstämma

  Stämman äger rum 30-31 maj på Sånga Säby.

  Riksförbundsstämman består av 150 fullmäktige där 105 kommer från LRF:s regionförbund och 45 utses av organisationsmedlemmarna.

  Största fullmäktigegruppen, 17 stycken kommer från Västra Götaland, Palle Borgströms hemmaregion. Opponenterna i Skåne och Sydost samlar 13 respektive 12 fullmäktige och är därmed andra och tredje största gruppen på stämman.

  Relaterade artiklar

  Till toppen