Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 februari 2018

  Fler föroreningar i avloppsslam på åkrar

  Forskare har hittat fler farliga ämnen i det avloppsslam som används på åkrar.

  FOTO: Frida Jonson

  Föroreningar från trafik, hygienprodukter och läkemedel. Det är exempel på slaggprodukter som forskare har hittat i det avloppsslam som vanligtvis används som gödselmedel på åkrar.

  Avloppsslammet har varit under luppen tidigare, men hittills har bara ett fåtal av de upptäckter av föroreningar som hittats lett till någon form av begränsning genom till exempel lagstiftning, det skriver Miljö & Utveckling.

  Anti-depressiva läkemedel

  Hygienprodukter och läkemedel, bland annat anti-depressiva, bidrar till att avloppsslammet förorenas. Dessutom kan man se att spåren av dessa produkter i avloppsslam har ökat över tid, berättar kemisten Cathrin Veenaas som forskar på just detta.

  – Om vi hittar föroreningar med ökande förekomst i slammet betyder det att mängden som appliceras på jordbruksmark när slammet används som gödningsmedel ökar från år till år. Växterna, eller i detta fall grödorna, kan i viss mån ta upp föroreningarna och föra dem tillbaka till det mänskliga samhället, säger Cathrin Veenaas till Miljö & Utveckling.

  LÄS OCKSÅ: Förorenat vatten oroar LRFLÄS OCKSÅ: Växtskyddsmedel hotar grundvattnets kvalitetLÄS OCKSÅ: Gasmotorn som minskar traktorns utsläppLÄS OCKSÅ: Ny teknik håller tanken ren

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen