Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 november 1999

  Fler chanser att söka förlängt miljöstöd

  Många lantbrukare har inte hunnit med att söka förlängt miljöstöd i tid. Men den 26:e november är inget absolut sista datum enligt Jordbruksverket./nMen Länsstyrelsen i Skåne är tuffare. Fredag den 26:e var sista datum.

  Många lantbrukare har inte hunnit med att söka förlängt miljöstöd i tid. Men den 26:e november är inget absolut sista datum enligt Jordbruksverket.
  Men Länsstyrelsen i Skåne är tuffare. Fredag den 26:e var sista datum.
  Alvar Jönsson, lanbrukare utanför Bromölla, har varit bortrest och såg inte sina ansökningsblanketter förrän i måndags. På fredagen ringde han till Länsstyrelsen i Kristianstad och undrade om det var okej att han lade sin ansökan på brevlådan. Då skulle blanketten vara på länsstyrelsen under måndagen.
  ­Nej, den ska vara inne idag. Du får faxa den så att den kommer in i dag. Sen är det för sent.
  Svaret från tjänstemannen i Kristianstad gjorde Alvar Jönsson upprörd.
  ­I vintras kom miljöstödspengarna två månader för sent, utan någon närmare förklaring. Nu har jag en vecka på mig att skicka in min ansökan om förlängt stöd. Missar jag datumet får jag inget, säger han.
  Utan tillgång till fax lyckades Alvar förmå sin hustru att i flygande fläng köra de sex milen till Kristianstad för att personligen lämna den färdigifyllda blanketten på myndigheten.

  Egen tolkning
  Den tuffa attityden från länsstyrelsen i Skåne beror på en egen tolkning av bestämmelserna. Internt har man sagt att 26:e november är absolut sista datum om ansökan ska hinna behandlas.
  ­Endast om det är speciella skäl kan vi godta försenade ansökningar, säger handläggare Martin Trellman till ATL.
  Men konfronterad med det svar Alvar Jönsson fått backar han en aning och säger att det borde räcka om man ringt och meddelat att man lagt det på lådan under fredagen. Men den principiella inställningen kvarstå:
  ­Vår uppfattning är att man måste förklara sig och ha särskilda skäl om man inte kommer in i tid med sin ansökan.

  ­Inget definitivt datum
  En attityd som direkt avvisas av Lars Sandberg, chef på Jordbruksverkets miljöstödsenhet.
  ­Vi ger visserligen ingen generellt senare datum. Men den 26:e november ska inte uppfattas som ett definitivt datum.
  Tiden är satt för att ingen lantbrukare ska riskera att bli utan beslut före den sista december. Särskilt med tanke på att ansökningshandlingarna kommit ut sent håller Lars Sandberg dörren öppen och menar att tjänstemännen på länsstyrelsen i Skåne ger helt fel signaler.
  ­De lämnar fel uppgifter till lantbrukaren när de säger att man inte kan komma in efter den 26:e november.
  ­Tar man kontakt med länsstyrelsen ska det vara möjligt att komma in senare. Det säger vi också i den annons som varit införd i bland annat ATL.

  Dan Birgerson

  Relaterade artiklar

  Till toppen