Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 juni 2019

  Fler än nio av tio ägg svenska

  93 procent av de ägg som säljs i Sverige kommer från Sverige, visar siffror från Jordbruksverket. Samtidigt som svenska ägg växer i marknadsandelar sjunker det på mejerisidan – mindre än hälften av osten är från Sverige.

   93 procent av de ägg som säljs i Sverige kommer från Sverige, visar siffror från Jordbruksverket.
  93 procent av de ägg som säljs i Sverige kommer från Sverige, visar siffror från Jordbruksverket. FOTO: TT

  Jordbruksverket har undersökt de svenska marknadsandelarna inom livsmedelssektorn. Siffrorna visar att svenska ägg har haft en positiv utveckling sedan 2007 då 85 procent av äggen som såldes i Sverige var svenska. 2018 var samma siffra 93 procent. På mejerisidan ser det sämre ut – i stort sett all dricksmjölk som konsumeras i Sverige är svensk men den svenska andelen mejeriprodukter i stort har minskat från 78 procent till 72 procent sedan 2010. Bara 45 procent av osten är svensk.

  Torkan drar ner spannmålssiffror

  När det gäller spannmål brukar Sverige vara en nettoexportör men torkan under 2018 drog ner siffrorna – bara 80 procent av spannmålen som konsumerades i Sverige hade ursprung här.

  ”En hög marknadsandel indikerar en konkurrenskraftig produktion, vilket ju är ett av målen i livsmedelsstrategin. Eftersom det är en ganska stor spridning mellan olika livsmedel går det inte sätta någon fast siffra på Sveriges självförsörjningsgrad. För att räkna ut den måste vi också ta hänsyn till var insatsvaror som diesel, växtskyddsmedel och gödning kommer från”, säger Gustaf Svenungsson, jordbrukspolitisk utredare i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen