Fjällräven: Vi har använt all vit ull som finns på Gotland
Fjällräven och Tierra säljer jackor och ryggsäckar med stoppning av ull från Ullkontoret i Endre.
– Vi har i stort sett använt all vit ull som finns på Gotland, säger företagens innovationschef Erik Blomberg.
Samarbetet inleddes lite slumpartat. Erik Blomberg hade läst en artikel om svensk ull i en facktidning, och en kollega kände en granne till Jenny Andersson och Hans Bulthuis på Ullkontoret i Endre.
Då hade moderbolaget Fenix Outdoor, grundat av Åke Nordin som startade Fjällräven, redan börjat samarbeta med Brattlandsgården i Jämtland som har ett hundratal jämtlandsfår.
– Vi köper allt de producerar. Jämtlandsfårens fiber är superfin precis som merinofibern och vi förädlar den så långt vi kan i Sverige.
Jämtlandsfårens ull blir exklusiva tröjor och stickade mössor som säljs för 995 kronor styck.
Perfekt till ullfoder
Den vita ullen från Gotland är annorlunda.
– Den är lite för grov för produkter som underställ som har hudkontakt, säger Erik Blomberg.
Däremot passar den perfekt till det lätta ullfoder som de köper av en firma i Tyskland.
– De köpte ull från Schweiz och Tyskland och bara skrattade åt oss när vi sa att vi ville ha svensk ull. Den var för grov, för smutsig, för dålig. Men vi skickade ner 2 kilo från Hans Bulthuis och Jenny Andersson och de köpte 1 ton direkt.
Köpt 13 ton
Nu används den vita ullen från Endre i Fjällrävens stadsparkas och i Tierras klättringsparkas. Att ullen är svensk poängteras noga i marknadsföringen. Hittills i år har Fjällräven och Tierra köpt 13 ton ull från Ullkontoret och behöver mer.
– Vi har i stort sett använt all vit ull som finns på Gotland. Om det går bra får vi titta på ull från resten av Sverige också, säger Erik Blomberg.
Nästa projekt var att ersätta syntetmaterialet i ryggplattan till en ryggsäck med hårt pressad filt tillverkad av svensk ull.
– Det var den första produkt som vi utvecklade tillsammans med Hans Bulthuis och Jenny Andersson. Fördelen är att den ull som man inte ser kan ha lite blandade färger och sorter.
Kan ta plats i sortimentet
Även den grå gotlandsullen borde i framtiden kunna platsa i sortimentet.
– Jag köpte en handstickad mössa och blev glatt överraskad av hur mjuk och fin den var. Om man kan spinna den till ett garn i stor skala så tror jag absolut att vi kan göra produkter av den, säger Erik Blomberg.
Kommentarer
Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.