Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 oktober

  Fiskodling i jätteformat

  Enligt Nordic Salmon står investerare på rad. Att odla fisk på land ses som bättre för både naturen, fisken och konsumenten.

  FOTO: Hans Dahlgren

  Processen för att få tillstånd för anläggningen pågår just nu. Nordic Salmon vill helst bygga en industri som inte bara odlar fisk, utan även slaktar och paketerar färdiga frysta och färska öringprodukter. Hela konceptet går ut på att det ska vara bättre i de flesta hänseenden jämfört med havsbaserad odling.

  – Det är viktigt att det ska ge ett lågt avtryck i naturen, vara energieffektivt och klimatvänligt. Har man de egenskaperna så ligger man bra till mot de stora matvarukedjorna som vill göra långsiktiga kontrakt. Så det är mycket viktigt, säger Tore Lyng, ägare och vd.

  Automatiserad odling

  Fiskodlingen är tänkt att i hög grad vara automatiserad. Men anläggningen kommer ändå att ge uppåt 80 arbetstillfällen. Om de får tillstånd för hela processen innebär det i ett första steg en investering på minst 500 miljoner kronor.

  – Finansiellt finns det stort intresse för att investera i den här typen av odling. Det finns investerare som sitter och väntar på att vi ska få tillstånd. Så får vi tillstånd drar vi igång omedelbart, säger Tore Lyng.

  Tekniken med odling av laxfiskar på land är förhållandevis ny men är på gång på flera håll. Ett norskt företag, Nordic Aquafarms, tog sin första anläggning i bruk nyligen.

  – Det finns en anläggning i Fredrikstad som säljer färsk fisk i Coops butiker i Norge, och det har fått väldigt positiv feedback av marknaden. Tekniken kommer att fortsätta utvecklas och den blir bättre och bättre.

  Strategiskt val av plats

  De stora fördelarna med ett slutet landbaserat system, enligt Tore Lyng, är den fullständiga kontrollen över produktionen.

  – Det är ingen hemlighet att det i havsodlingar finns sjukdomar. I havsvatten finns det saker som man inte vill ha in i en laxanläggning. På land kan man kontrollera detta till 100 procent och även dokumentera det.

  I den planerade fiskodlingen cirkuleras och renas vattnet i tankarna hela tiden.

  – Om en pellet inte blir uppäten, utan faller ner på botten, så är den inom tre minuter ute ur tanken. Sedan kan den återvinnas. Så vi använder 100 procent av fodret. Allt styrs av datorprogram.

  Att etablera sig i Sydsverige är ett medvetet strategiskt val. För den europeiska marknaden blir transporterna kortare, vilket är viktigt för de färska produkterna.

  – Och så är det inom EU med den fria marknaden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen