Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 juli

  Torrt i södra Finland: ”Vårsådda grödor har tagit ordentligt stryk”

  Pargas

  Två torrår på raken. Det ser många lantbrukare i sydvästra Finland ut att drabbas av efter en försommar nästan utan regn.

   Ekologiska potatisodlaren Niklas Isaksson tittar till en av sina odlingar.
  Ekologiska potatisodlaren Niklas Isaksson tittar till en av sina odlingar. FOTO: Cecilia Persson

  Jorden faller sönder i torra kockor när lantbrukaren Niklas Isaksson gräver upp några potatisplantor i Pargas utanför Åbo. De första sorterna ska tas upp om några veckor och det behövs mycket mera regn. Men värst är läget för spannmålen.

  – Hade det inte kommit regn förra veckan hade det varit katastrof för havren, nu ser det lite bättre ut men det är fortfarande alldeles för torrt, säger Niklas Isaksson som driver Mörkby gård med ekologisk potatis- och spannmålsodling.

   Knölarna ser fina ut men nu behövs rejält med regn för tillväxten.
  Knölarna ser fina ut men nu behövs rejält med regn för tillväxten. FOTO: Cecilia Persson

  Torkan kom med försommaren

  I juni föll det sällsynt lite regn i hela södra Finland. Särskilt drabbat är sydvästra Finland och nu väntas fortsatt högtrycksväder med höga temperaturer.

  Förutom några kraftiga regnbyar har det varit torrt på många håll. April månad var varm i Finland och många kom igång med tidigt vårbruk. Sedan regnade det en del i maj innan försommaren fick hela sydkusten att drabbas av torka. Det är dock ingen repris av fjolårets extremtorka som det är frågan om.

  – Det går inte att jämföra med förra året, men nog har det varit torrt här i år också, säger Niklas Isaksson.

   Torkan syns i Niklas Isakssons havreodling.
  Torkan syns i Niklas Isakssons havreodling. FOTO: Cecilia Persson

  Vårsådden tar stryk

  I närheten ligger Nulto Gård som odlar potatis, vall och spannmål fördelat på 340 hektar.

  – Det är såklart tråkigt med ett torrår i år igen. Potatisen vattnar vi och vi odlar mycket höstsådda grödor som klarar sig bättre. Men de vårsådda grödorna har tagit ordentligt stryk, säger Roger Lindroos, som driver gården.

  – Men vi får ofta lite mindre regn här i Pargas. Man behöver inte åka långt norr om Åbo för att det ska se annorlunda ut. Vi får ofta lite lägre skördar här, fortsätter han.

  Torr försommar på sydkusten

  Längre norrut i Österbotten har sommarvädret varit ostadigare och blåsigare men blåsten har fått mycket fukt att försvinna från marken.

  – Det är torrt här i Österbotten också, men inte så att blasten börjar vissna på potatisplantorna. Här har det kommit regn men det har varit i små mängder hela tiden. Nu skulle det gärna få börja komma ordentligt, säger Stefan Nordman, odlingsrådgivare vid Svenska lantbrukssällskapens förbund (SLF) som är en del av ProAgria.

   Ekologiska potatisodlaren Niklas Isaksson tycker att vinterpotatisen ser fin ut, men om torkan fortsätter kan det ställa till problem.
  Ekologiska potatisodlaren Niklas Isaksson tycker att vinterpotatisen ser fin ut, men om torkan fortsätter kan det ställa till problem. FOTO: Cecilia Persson

  Bladmögel stort hot

  I Pargas utanför Åbo får Roger Lindroos konventionellt odlade spannmål klara sig utan bevattning. Bränslekostnaderna är för höga och spannmålspriserna för låga för att det ska vara värt att vattna även i Finland, säger han. Ekobonden Niklas Isaksson låter bli att vattna sin potatis så länge det går, för att minska risken för svampangrepp som är svåra att skydda sig mot som ekologisk odlare.

  – Bladmögel är största hotet för vår odling. I fjol var det inte något problem för det var så otroligt torrt hela säsongen. Vad som sker i år vet jag inte ännu, blir det en fuktig och varm sensommar kan det bli problem med bladmögel och röta.

  Relaterade artiklar

  Till toppen