Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 december 2017

  ”Finns firmor som inte riktigt gör jobbet”

  På flera håll pågår nu arbete med att styra upp den snabbt växande marknaden för solcellsinstallationer. Risken är annars att regler tolkas olika och att anläggningarna därför inte är enhetligt installerade.

   Johan Skördare på Energiengagemang sitter med i en arbetsgrupp som ska ta fram ett branschdokument för säker installation av solceller.
  Johan Skördare på Energiengagemang sitter med i en arbetsgrupp som ska ta fram ett branschdokument för säker installation av solceller.

  – Det är en explosion som sker nu. Vi är väldigt måna om att vara med så att det inte kommer in oseriöst folk och drar elen tokigt så vi får en massa bränder, säger Leif Mårtensson på Länsförsäkringar.

  Länsförsäkringar har redan sett installationer där elen dragits felaktigt utifrån vad som gäller på lantbruk. Exempelvis att det saknas skydd mot råttor, att man placerat installationer i brandfarliga utrymmen och inte följer de rekommendationer som finns från Lantbrukets Brandskyddskommitté (LBK). Även de tak som används har i några fall haft brister.

  LÄS MER: Nu är det bekräftat – bonden bästa grannen

  – Vi har sett att man monterar jätteanläggningar på hus där taken kan vara gamla eternittak, vilket kanske inte är så bra.

  Brådskande med rekommendationer

  Än så länge har bolaget inte fått kännedom om några allvarliga olyckor, men med tanke på den snabba utvecklingen har de sett det som brådskande att ta fram egna rekommendationer i ett faktablad för hur anläggningarna ska byggas och installeras.

  – Det finns många seriösa firmor men också många som inte riktigt gör jobbet som vi vill att de ska göra det. Vi försöker styra upp så att det blir som vi vill.

  LÄS MER: Batterier och solceller dålig kombo

  Även på branschnivå jobbas det för att lagar, regler, standarder och rekommendationer ska tolkas lika. Det finns en frivillig certifiering för installatörer och inom föreningen Svensk Solenergi har precis en arbetsgrupp börjat jobbet med att få olika aktörer att ta fram och sluta upp bakom ett branschdokument.

  – Den här gruppen tittar gemensamt på de här frågorna så att det ska bli homogent, att inte vissa aktörer gör tolkningar som andra inte håller med om. Exempelvis ska inte räddningstjänsten behöva hantera brinnande byggnader med solceller på olika sätt beroende på vilka paneler eller växelriktare som sitter där, säger Johan Skördare på Energiengagemang, som sitter med i arbetsgruppen.

  Vill motverka premiehöjningar

  En anledning till att Länsförsäkringar ställer hårda krav på anläggningar är att motverka premiehöjningar. Om en ny företeelse som solceller leder till ökade skador kan det i förlängningen bli höjda premier.

  – Vi följer det här noga men just nu ser vi ingen fara för det, säger Leif Mårtensson.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen