Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 februari

  Finland får grönt ljus för ursprungsmärkning

  Snart får finska restauranggäster rätt att veta var köttet de serveras kommer ifrån.

   Finland inför krav på ursprungsmärkning av kött på restaurang i maj.
  Finland inför krav på ursprungsmärkning av kött på restaurang i maj. FOTO: Marianne Persson

  Informationen om köttets ursprung ska vara tydlig och lättillgänglig. ”Det ska vara så enkelt att göra ansvarsfulla val att även de som är lite blygare kan utan att fråga välja vad de äter”, säger Finlands jord- och skogsbruksminister Jari Leppä enligt ett pressmeddelande från det finska jord- och skogsbruksministeriet. Det betyder dock inte att ursprunget måste stå på menyn, det kan även redovisas på en väl synlig tavla.

  Då ursprungsmärkningar införda av enskilda medlemsländer kan störa den gemensamma marknaden måste de godkännas av EU-kommissionen. Finland har efter några justeringar av det ursprungliga förslaget fått ett sådant godkännande för kött från nötkreatur, gris, får, get och fågel. Kravet på ursprungsinformation gäller färskt, kylt eller fryst kött, men inte köttberedningar eller halvfabrikat. Har restaurangen själv gjort sina köttbullar gäller kravet, men inte om de köpt dem färdiga och bara värmt upp dem på plats. Godkännandet har getts för två år och ska om allt går enligt planerna börja gälla den första maj i år.

  I Sverige vill regeringen införa ett liknande krav. Det ingår också i 73-punktsöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Livsmedelsverket har utrett möjligheterna och rekommenderade i sin rapport att resultatet av det finska förslaget skulle väntas in innan arbetet med ett svenskt gick vidare.

  Obligatoriska ursprungsmärkningar i hela EU

  Kött av nöt, gris, fjäderfä, får och get ska märkas när det säljs i butik, men hur skiljer sig lite mellan nötkött och de andra köttslagen. Obligatoriet gäller inte behandlat kött eller kött som ingrediens.

  Hela frukter och grönsaker ska också ursprungsmärkas, liksom honung, fisk, skaldjur och blötdjur. Livsmedel producerade i områden ockuperade av Israel ska märkas.

  Relaterade artiklar

  Till toppen