Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 mars 2019

  Fina höstgrödor ger hopp om god skörd

  Fälten av höstgrödor ser mycket fina ut över i stort sett hela Sverige. Om den fortsatta vintern och våren går lantbrukets väg kan årets skördar bli riktigt bra. 

   Höstrapsfälten i Skåne ser mycket fina ut, men vintern pågår just nu i Mellansverige och det finns mycket som kan hända.
  Höstrapsfälten i Skåne ser mycket fina ut, men vintern pågår just nu i Mellansverige och det finns mycket som kan hända. FOTO: Härje Rolfsson

  Det står dryga 100 000 hektar höstraps på svenska åkrar. 

  – Sverige har just nu ett mycket fint bestånd av höstraps. Det har varit ett väldigt fint utgångsläge före vintern. Skördepotentialen är mycket god och den har inte varit så bra på flera år, säger Albin Gunnarson på Svenska Frö- och oljeväxtodlarna, SFO.

  – Men vintern pågår just nu i Mellansverige och det finns mycket som kan hända. 

  Han menar att det finns förutsättningar att få femtonsskördar per hektar på höstrapsen.

  – Men då måste det komma regn, vi måste få ett skonsamt insektsår och flera andra faktorer måste gå vår väg.

   Även höstvetet ser bra ut. Det kan bli bra skördar om kylan och blåsten håller sig borta. 
  Även höstvetet ser bra ut. Det kan bli bra skördar om kylan och blåsten håller sig borta.  FOTO: Härje Rolfsson

  Också höstvetet ser bra ut på många fält. 

  – Grödorna ser jättebra ut. Men då är de å andra sidan mer känsliga om det blir riktigt kallt. Man kan inte ropa hej ännu, säger Johan Karlzén, ordförande i föreningen Sveriges spannmålsodlare, SPMO. 

  Han påpekar att många lantbrukare sitter med stora ekonomiska problem i och med förra årets torka. De behöver en riktigt bra skörd i år, för att börja hämta i kapp förlusterna. 

  – Det vi saknar är vatten i marken. Det är torrt i backen och reserverna behöver fyllas på. Här i Skåne har vi delar av februari och halva mars kvar. Då är det fortfarande stora risker med frost och blåst. 

   Fält med höstvete. 
  Fält med höstvete.  FOTO: Härje Rolfsson

  Relaterade artiklar

  Till toppen