Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 juni

  Fina grödor trots torkan

  Trots torka ser grödorna fina ut på många håll runt om i landet. Men det behövs mer regn och värmen är ett orosmoment, enligt rådgivare på Hushållningssällskapet.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Johan Nilsson/TT

  Både spannmål och vall ser ganska bra ut i Sjuhärad i Västergötland. Nyligen kom regn som tillfälligt säkrat grödorna, om än lite försent.

  – Vi hade velat ha det tidigare om vi skulle få riktiga toppskördar, säger rådgivaren Daniel Muregård.

  Förstaskörden av vall var normal eller något mindre än normal med bra näringsvärden, men med tanke på utvecklingsstadium vid skörd hade han förväntat sig högre energivärden. Återväxten har startat ganska bra.

  – Det kom lite regn efter förstaskörden och sedan har det varit gränsfall att det har börjat lida av torkan, men nu borde det sätta ordentlig fart.

   Daniel Muregård, rådgivare på Hushållningssällskapet i Västergötland.
  Daniel Muregård, rådgivare på Hushållningssällskapet i Västergötland. FOTO: Mathias Bang

  Värmen ett orosmoment

  Svampangreppen och lössförekomsten i spannmålen har varit måttliga än så länge.

  I Dalarna är tidiga vetebestånd i full blom. Både höst- och vårspannmål ser generellt bra ut trots att brist på regn påverkat kväveupptaget negativt, enligt rådgivaren Roger Nilsson.

  – Men det är ett orosmoment med värmen, att grödorna blir torkstressade nu. Framför allt vårsäden riskerar att gå på pumpen.

   Johan Oscarsson, rådgivare på Hushållningssällskapet i Östergötland.
  Johan Oscarsson, rådgivare på Hushållningssällskapet i Östergötland. FOTO: Åse Troedson

  Vallarna har avkastat mindre än normalt på grund av torkan. Återväxten har kommit igång ganska bra men regn behövs för normal skörd.

  Våroljeväxterna har haft det tufft på grund av jordloppor och även en del rapsbaggar.

  I övrigt är förekomsten av skadegörare liten för tillfället.

  – Torkan har tagit en del av maxpotentialen för skörden men jag tror att vi kan nå normalskördar, kanske till och med lite mer om vi får regn i närtid.

  Behövs mer vatten

  I Östergötland är det också ganska torrt fortfarande, men höstsäden och höstrapsen ser riktigt bra ut, enligt Johan Oscarsson.

  – För höstgrödorna känns det som att skördepotentialen ändå är över ett normalår. Men det är en bit kvar och det behövs fortfarande vatten.

  Höstsädens axgång är i tidigaste laget.

  Vårsädens tillstånd är mer lokalt varierande, men ser överlag bra ut även den.

  När det gäller skadegörare har det varit en del loppor och rapsbaggar i vårraps och trips i råg och rågvete medan svamptrycket är lågt. På vissa platser har det dock varit mer av vetets bladfläcksjuka än de senaste åren.

  Något färre insekter

  I Skåne varierar grödornas skördepotential.

  – Höstsäden ser bra ut på många håll. Den är lite torkstressad i en hel del områden där det har varit nederbördsfattigt, likaså vårsäden. Det har generellt varit ett lägre tryck av svartpricksjuka i år, däremot lite mer rost i en hel del sorter, säger Frans Brodde som tror på en skördepotential lite över medel. Höstrapsen har på vissa ställen hämmats av en kombination av torka och frost. Trycket från insekter har varit något lägre än de senaste åren.

  Sockerbetorna är något ojämna på grund att de grodde vid olika tillfällen och att de fått tidiga gnagskador av insekter.

  Relaterade artiklar

  Till toppen