Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 september 2017

  Fina baggar lockade uppköpare att lätta på lädret

  Intresset för baggeauktionen i Linköping var stort, både bland branschfolk och allmänheten.

  – Förra året hade vi all time high på snittpriset och i år låg vi på nästan samma nivå, säger Johnny Nederman i auktionskommittén.

   Flera för Sverige nya raser visades upp under auktionen. Här några stor-örade Border Leicester från England som Oviex Sweden från Hörby har importerat som embryon.
  Flera för Sverige nya raser visades upp under auktionen. Här några stor-örade Border Leicester från England som Oviex Sweden från Hörby har importerat som embryon. FOTO: Einar de Wit

  Baggeauktionen i Linköping blev en lyckad tillställning med många besökare.

  – Vi hade 52 utrop och alla baggar blev sålda. Det blev budgivning på allihop, ingen gick för lägstapriset, berättar Johnny Nederman, konferencier på auktionen och medlem av auktionskommittén till ATL.

   Auktion är nerver och spänning. Här en fin Suffolkbagge till salu.
  Auktion är nerver och spänning. Här en fin Suffolkbagge till salu. FOTO: Einar de Wit

  Dyrast på auktionen blev en Texelbagge som såldes för 22 000 kronor. En Dorsetbagge såldes för 19 000 kronor och den dyraste Suffolkbaggen gick för 18 000 kronor.

  Snittpris på 9625 kronor

  – Snittpriset låg på 9625 kronor och att vi sålt en Dorsetbagge för 19 000 kronor tror jag aldrig har inträffat tidigare, säger Johnny Nederman.

   Familjen Möller tillhör sverigeeliten när det gäller avel på Texel. De tog storslam på auktionen och vann flera priser, dessutom blev deras baggar bland de dyraste. Här visar Claes Möller upp en stilig texelbagge. I bakgrunden vakar pappa Torgil.
  Familjen Möller tillhör sverigeeliten när det gäller avel på Texel. De tog storslam på auktionen och vann flera priser, dessutom blev deras baggar bland de dyraste. Här visar Claes Möller upp en stilig texelbagge. I bakgrunden vakar pappa Torgil. FOTO: Einar de Wit

  Auktionskommittén har noterat ett ökat intresse för raserna Suffolk och Dorset.

  – Det är allt fler som satsar på korsningsavel med Dorset för att få fram bra produktionstackor, så det är glädjande att priset på den rasen gick bra på auktionen, säger Nederman.

  Nya uppfödare konkurrenskraftiga

   Intresset för Dorsetbaggar till korsningsproduktionen ökar i Sverige och priserna blev höga. Här en bagge från Norrby Gård.
  Intresset för Dorsetbaggar till korsningsproduktionen ökar i Sverige och priserna blev höga. Här en bagge från Norrby Gård. FOTO: Einar de Wit

  Han gladdes också att det fanns nya uppfödare på plats i Linköping.

  – De flesta uppfödare som får fram de dyraste baggarna är erfarna och har hållit på länge. Därför var det extra roligt att det i år fanns med helt nya uppfödare som också visade att de kunde vara med och konkurrera med fina djur som såldes för höga priser. Det lovar gott inför framtiden.

  Nästa baggeauktion är planerad att hållas på samma plats i Vretaskolan i Linköping den andra helgen i september 2018.

   Kaj Sjunnessons hederspris gick till en ung och duktig texeluppfödare från Falköping, Carl Helander.
  Kaj Sjunnessons hederspris gick till en ung och duktig texeluppfödare från Falköping, Carl Helander. FOTO: Einar de Wit
   En duktig engelsk domare bedömde alla auktionsdjur för att utse pristagarna. Samtidigt förklarade han för publiken som förhoppningsvis kunde lära sig ett och annat.
  En duktig engelsk domare bedömde alla auktionsdjur för att utse pristagarna. Samtidigt förklarade han för publiken som förhoppningsvis kunde lära sig ett och annat. FOTO: Einar de Wit
   Även rasen Blue Texel är ny i Sverige. Richard van der Poel från Forsheda visade upp nykomlingarna som också de kommit hit i form av embryon.
  Även rasen Blue Texel är ny i Sverige. Richard van der Poel från Forsheda visade upp nykomlingarna som också de kommit hit i form av embryon. FOTO: Einar de Wit

  LÄS MER: Så får du lönsamhet i lammproduktionenLÄS MER: Halm värd 1,5 miljoner brann uppLÄS OCKSÅ: Tusentals kor på drift efter stormen HarveyPREMIUM: ”Gränsen luckras upp”

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen