Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 september

  Filippinerna köper svensk svål

  Svensk svål har skeppats i väg till Filippinerna. Det är första affären sedan Sverige vid årsskiftet fick ett exportgodkännande av ö-nationen.

   Svålen från svenska grisar säljs till Filippinerna.
  Bild 1/2 Svålen från svenska grisar säljs till Filippinerna. FOTO: Mikael Ljungström
   Magnus Lindholm, operativ chef för HK Scan Sverige.
  Bild 2/2 Magnus Lindholm, operativ chef för HK Scan Sverige. FOTO: HK Scan

  HK Scan gjorde den första svenska grisaffären med Filippinerna. På sistone har företaget även tagit exportaffärer på gris med Nya Zeeland och Singapore.

  – Till Singapore säljer vi ben och produkter av innanmätet, till Filippinerna är det svål och till Nya Zeeland går det en del skinka och en del andra produkter, säger Magnus Lindholm, operativ chef för HK Scan i Sverige.

  Han vill inte gå in på vilka volymer eller belopp det rör sig om, men medger att det inte är jättestora pengar ännu.

  – Vår exportorganisation letar hela tiden efter bäst betalande marknad och då är det bra att ha flera alternativ att välja på.

  Är det engångshändelser eller finns det en kontinuitet i affärerna?

  – Det finns kontinuitet i affärsmöjligheterna i alla fall. Just nu hade vi svål och fick ett bra pris i Filippinerna, en annan gång kan det vara ett annat land som tar den affären till ett bättre pris. Saker och ting ändrar sig snabbt, det ser man inte minst efter utbrottet av afrikansk svinpest i Tyskland, säger Magnus Lindholm.

  Afrikansk svinpest i Filippinerna

  Filippinerna är ett land som drabbats hårt av afrikansk svinpest. Sedan de första fallen konstaterades sommaren 2019 har hundratusentals grisar avlivats i försöken att få stopp på smittspridningen, men fortfarande hittas många smittade grisar i den småskaliga grisuppfödningen, enligt Filippinernas rapportering till World Organization for Animal Health, OIE.

  Det var i december förra året som Sverige blev godkänt av Filippinerna för export av griskött. 31 mars i år gav Filippinerna klartecken för att den faktiska exporten kunde starta, men exportgodkännandet går ut redan om två år.

  Minister Jennie Nilsson positiv

  Även landsbygdsminister Jennie Nilsson gläder sig över svålaffären med Filippinerna och ser det som en framgång för livsmedelsstrategin och regeringens exportansträngningar.

  ”Livsmedelsstrategin bidrar till att hela Sverige håller ihop och att vi ser till hela landets potential. Med anledning av pågående pandemi är det viktigt att stärka svensk livsmedelsproduktion och ökad export är centralt för att svenska livsmedelsföretag ska öka sin konkurrenskraft”, säger Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

  Relaterade artiklar

  Till toppen