Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 september 2019

  Filippinerna drabbat av svinpesten

  Afrikansk svinpest fortsätter att sprida sig i Asien. Öriket Filippinerna blev det åttonde landet som drabbades i Asien. Matrester tros ha spridit smittan.

   Afrikansk svinpest drabbar tamgrisar och europeiska vildsvin med akut blödarfeber som i de flesta fall leder till döden. Bilden är från Uganda.
  Afrikansk svinpest drabbar tamgrisar och europeiska vildsvin med akut blödarfeber som i de flesta fall leder till döden. Bilden är från Uganda. FOTO: Erika Chenais

  Drygt 500 grisar har dött på de sju drabbade gårdarna nära huvudstaden Manilla. Ytterligare cirka 7 500 grisar avlivades för att få stopp på smittspridningen.

  Smittan konstaterades preliminärt vid ett nationellt laboratorium redan för en månad sedan. För att få bekräftande analyser skickades prover till Storbritannien och det var först efter svaren på dessa som Filippinerna anmälde utbrottet till OIE, World Organization for Animal Health.

  Gårdarna där smittan hittats har utfodrat grisarna med matrester från hotell och restauranger. Importerade livsmedel är därför den troliga smittkällan.

  Filippinerna har en stor grisproduktion. Enligt statistik från 2017 finns det 12,4 miljoner grisar i landet.

  Afrikansk svinpest är nu spridd i åtta asiatiska länder: Kina, Vietnam, Laos, Kambodja, Nordkorea, Mongoliet, Myanmar och Filippinerna samt i den asiatiska delen av Ryssland.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen