Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 juni 2018

  Bondekultur som nöjespark

  Bondekultur är häftigt. Det är tanken bakom Fico, världens enda jordbruks- och matpark. Här kan besökaren se hur maten föds, se den tillverkas och smaka själv, allt under ett tak. På bara fyra månader har den haft över en miljon besökare.

  Det är en vanlig vårdag strax utanför Bologna i norra Italien. Flera skolklasser är på väg in i den enorma byggnaden där Fico håller hus. Det är allt från små förstaklassare, till gymnasieelever.

  – Ficos viktigaste uppgift är just detta, att visa de unga hur maten kommer till och lära dem mer om jordbrukets produkter. Jag frågade mina elever som studerar till agronomer på universitet vilken typ av vete man använder till att göra pasta, och ingen visste det, berättar stiftelsen Fico:s ordförande Andrea Segré, professor i internationell jordbrukspolitik vid Bolognas universitet.

   Det var Andrea Sergé som fick idén till Fico.
  Det var Andrea Sergé som fick idén till Fico. FOTO: Kristina Wallin

  Från frö till färdig föda

  Fico föddes av en idé som han fick för sex år sedan om att använda den enorma inomhusmarknaden för frukt och grönsaker för att bygga upp en bondgård, som skulle fungera i undervisningen för alla stadier inom skolan. Idén utvecklades till att göra en temapark, där maten presenteras från fröet till färdig att äta.

  – Även om jordbruket blivit en av flera delar i den slutliga utformningen, var det väsentliga för mig att bönder kom i centrum. De är de allra viktigaste i matkedjan, men är de som tjänar minst, konstaterar Andrea Segré.

   I temagrottan om framtiden kan man plantera frön och följa hur de växer.
  I temagrottan om framtiden kan man plantera frön och följa hur de växer. FOTO: Kristina Wallin

  All typ av mat

  Fico är uppbyggd runt olika teman, som startar från det djur eller den växt som finns utanför byggnaden just där. Alltså görs det mortadella och skinka intill grisarna, medan mejerierna finns bredvid mjölkkorna och pastatillverkarna innanför veteodlingen.

   En av temagrottorna kan besökarna lära sig hur djuren låter och även kolla hur många djur som behövs för att komma upp till ens egen längd.
  En av temagrottorna kan besökarna lära sig hur djuren låter och även kolla hur många djur som behövs för att komma upp till ens egen längd. FOTO: Kristina Wallin

  Bakom glasväggar håller matindustrin till. En del saker tillverkas där, andra förpackas eller lagras. Besökarna kan se hur arbetet går till och sedan köpa produkterna om de vill. Till exempel förpackas mjölk i speciella Fico-flaskor, som man kan köpa med sig hem.

  – Det jag vill att folk ska få med sig när de går härifrån är en fråga: kan jag göra något annorlunda när jag väljer min mat, för att göra världen bättre? Vi vill inte bara vara en marknad, utan ett ställe där man reflekterar över matens inflytande på världen, förklarar Fico:s VD Tiziana Primori.

  Jordbruket sköts av ett stort kooperativ, som har jordbruksmark utanför Bologna. Fausto Melotti är en av de ansvariga, och även för honom är det viktiga med Fico att folk blir medvetna om bönders arbete och att de lär sig något nytt.

   I grönsakslanden odlas många olika typer av växter, för att besökarna ska få se hur de ser ut och vilka system som används.
  I grönsakslanden odlas många olika typer av växter, för att besökarna ska få se hur de ser ut och vilka system som används. FOTO: Kristina Wallin

  – Det kommer hit barn som gapar av förvåning när de ser hur korna mjölkas. De hade ingen aning om var mjölken kom ifrån, säger han.

  – Vad jag hoppas på är att detta blir ett centrum för diskussioner runt jordbrukskulturen. Det finns massor av ställen där vi pratar teknisk utveckling inom jordbruket, men nästan ingenstans där vi konfronterar oss med frågor som hur vi kan möta klimatförändringarna, eller hur vi ska få folk att förstå vikten av vårt arbete.

   I stallarna finns flera olika typer av kor, som även föder sina kalvar här.
  I stallarna finns flera olika typer av kor, som även föder sina kalvar här. FOTO: Kristina Wallin

  Vid varje djur finns skyltar som berättar vilka raser det rör sig om, var de kommer ifrån och vad de används till. Likadant vid växterna och fruktträden. Fico öppnade i december förra året, så allt som ska växa är fortfarande litet och nytt, men meningen är att det här även ska finnas möjlighet att bevara antika sorter av spannmål och frukt för framtida generationer.

  – Fico ska hjälpa oss att bevara vår identitet och vår kultur. Det är klart att det här är en kommersiell park, för annars hade vi aldrig kunnat öppna den och få den att fungera, men min dröm inför framtiden är att parkens två delar, den kommersiella och den kulturella, fortsätter att leva i harmoni sinsemellan, säger Andrea Segré.

  LÄS OCKSÅ: Kosläppet omsätter 100 000 kronorLÄS OCKSÅ: Därför får korna en egen utställning

  Fakta om FICO

  FICO står för Fabbrica Italiana Contadina – Italiensk bondefabrik. FICO betyder även ”häftig” på italienska.

  Meningen med parken är att ge besökarna en uppfattning om hur mat kommer till och hur god och genuin mat ska smaka.

  Parken har 2 hektar med frukt- och grönsaksodling med 2000 olika sorter under årets olika årstider, plus närmare 200 djur.

  Det finns även 40 livsmedelstillverkare, 40 matställen, marknader, mataffärer, 6 aulor och ett stort konferenscentrum.

  Varje dag ordnas kurser och konferensen om jordbruk och mat.

  Parken öppnade i december 2017. Inträdet är fritt.

  Fakta om stiftelsen

  Stiftelsen Fico har som uppgift att verka för miljövänligt jordbruk och matproduktion, och för spridande av kunskaper om jordbruk och livsmedel.

  Stiftelsen samarbetar med fyra italienska universitet och ett institut, Future Food Institute. Den har en vetenskapskommitté som tar fram viktiga frågor som ska tas upp på Fico.

  Fico har redan startat ett projekt för att bevara antika arter av frukt. Där finns även en klon av Italiens äldsta fikonträd.

  Varje år deltar stiftelsen i valet av dem som vinner det internationella priset Bologna Award, som ska belysa frågor som rör miljövänligt jordbruk och livsmedelsproduktion.

  De olika temagrottorna:

  I Fico finns 6 temagrottor med jordbruket som utgångspunkt, där man kan testa sina kunskaper, leka och titta på kortfilm.

  I ELDEN visas hur människan mötte elden och hur viktig den är för oss än i dag.

  I HAVET kan man testa att köra en virtuell båt och se hur fiskstimmen rör sig i havet i en dans.

  I JORDEN kan man lära sig hur olika frukter och grönsaker kommit till oss och från var.

  I DJUR får barnen lära sig hur djuren låter och man kan testa hur många djur hög man är.

  I FLASKOR visas hur produktionen av vin, olja och öl är fördelad över Italien och man kan se korta dokumentärer om bönderna som gör dem.

  I FRAMTIDEN kan man så ett frö och följa hur det utvecklas genom en app.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen