Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 mars

  Fick rätt om stödpengar efter fem års väntan

  Kristoffer Gustafsson väntade och väntade. JO-anmälde, fick avslag, överklagade och fick rätt.

  I november 2020 kom stödpengarna, totalt en kvarts miljon kronor för åren 2015-2019.

   Kristoffer Gustafsson.
  Kristoffer Gustafsson. FOTO: Marcus Frennemark

  Den långa väntan på stödet för unga jordbrukare har varit en hämsko för Kristoffer Gustafsson i hans nystartade lantbruksföretag.

  – Om allt hade fungerat som det skulle hade jag fått cirka 50 000 kronor utbetalt i stöd varje år under perioden. Pengar som jag hade kunnat investera på ett lönsamt sätt i min verksamhet. Den möjligheten har gått förlorad och jag får ingen ränta på pengarna, säger Kristoffer Gustafsson.

  När han 2015 tog över Åsums Boställe, utanför Kristianstad, efter sina föräldrar sökte han stödet för unga jordbrukare. Kristoffer ansåg att han uppfyllde villkoren för stödet, som borde resultera i ett tillskott på 50 000 kronor om året under fem år.

  Beslutet dröjde

  Men beslutet dröjde. Kristoffer Gustafsson kontaktade Länsstyrelsen i Skåne och fick informationen att han troligen inte skulle få stödet. Men han fick också veta att ett avslagsbeslut inte var möjligt att fatta därför att länsstyrelsen saknade IT-stöd för detta.

  Och utan ett beslut ingen möjlighet att överklaga.

  Kristoffer Gustafsson fortsatte att söka stöd för unga jordbrukare även de kommande åren. Resultat blev detsamma. Besluten uteblev.

  Först våren 2019; efter en JO-anmälan som ledde till att Länsstyrelsen i Skåne prickades, hade IT-stödet kommit på plats och avslagsbeslut kunde fattas för alla åren.

  Kristoffer Gustafsson överklagade alla avslagen och drygt ett år senare var det han som fick rätt. Precis som han antog 2015 var han berättigad till stöd för unga jordbrukare, totalt cirka 250 000 kronor för femårsperioden.

  – Det känns bra att få rätt och att få pengarna. Men det ska inte behöva gå till på det här sättet, att man ska leva i ovisshet under så lång tid. Det är en rättighet att överklaga ett myndighetsbeslut och det lönar sig ofta att göra det, säger Kristoffer Gustafsson.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen