Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 december 2020

  Bredbandsföretagets missar förstörde hans mark

  Fördärvade vallar, kapade ledningar och stora körskador blev resultatet när bredbandsbolaget IP-Only lät en entreprenör dra fiberkablar genom lantbrukaren Harald Carlstedts mark.

  Nu lovar IP-Only att åtgärda skadorna.

   Sönderkörda vallar och beten blev följden av IP Onlys grävarbeten, berättar Harald Carlstedt.
  Sönderkörda vallar och beten blev följden av IP Onlys grävarbeten, berättar Harald Carlstedt. FOTO: Joachim Lagercrantz

  I flera veckor har lantbrukaren Harald Carlstedt utanför Kristinehamn tvingats se när grävmaskiner grävt och slirat fram över hans åkrar och beten. Arbetena har gjorts för att lägga bredbandsbolaget

  IP-Onlys fiberkablar i marken.

  Men maskinerna har rivit upp stora skador och den ovanligt blöta hösten och vintern i Värmland har inte gjort saken bättre.

  – De sjunker ner i leran och har fått lägga på extra grus, elkablar har gått av. De har fått gräva upp och köra igen. Det har varit en massa problem, säger Harald Carlstedt.

  Han har avtal med IP-Only om hur det skulle gå till med grävarbetena. Men i stället för maximalt fyra meters bredd på spåren har det blivit mer än det dubbla på vissa sträckor. Matjord har inte lagts tillbaka, vägar har skadats och okunskapen om lantbruk har varit stor, tycker han.

  – De har inte frågat om det finns täckdiken eller någonting utan det har jag själv fått berätta i sista stund, säger Harald Carlstedt.

   Drönarbilden visar tydligt hur breda spåren av maskinerna har blivit. Max fyra meter stod det i avtalet.
  Drönarbilden visar tydligt hur breda spåren av maskinerna har blivit. Max fyra meter stod det i avtalet. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Han och hans hustru är snart 75 år och har trappat ner på jordbruket. Men de har 30 får och ett 40-tal nötkreatur, och han är orolig för hur beten och vallar ska påverkas av de djupa spåren.

  – Där leran ligger nu tror jag inte att det kommer att växa något på flera år, säger Harald Carlstedt.

  Förra veckan kom personal från IP-Only ut för att titta på arbetet. Företagets ansvarige för skördeskador, som inte vill ställa upp med namn i ATL, konstaterade att flera fel begåtts. Entreprenören har bland annat gått över fält i stället för väg och inte följt anvisat område.

   Harald Carlstedt och hans fru har nötkreatur och får på gården. Nu är delar av beten och vallar sönderkörda.
  Harald Carlstedt och hans fru har nötkreatur och får på gården. Nu är delar av beten och vallar sönderkörda. FOTO: Joachim Lagercrantz

  IP-Only meddelar att de kommer att reparera skadan så fort marken torkat upp, och ersätta Harald Carlstedt för skördeskadorna. Men Harald Carlstedt är besviken för att det fick gå så här långt:

  – Det har varit väldigt mycket bekymmer för oss med allt det här. Det ser bedrövligt ut, säger han.

  Han är också besviken på att entreprenörerna fortsatt att köra trots det blöta vädret för att hinna bli färdiga till nyår.

   IP-Only tar på sig fullt ansvar för skadorna och säger att de ska återställa marken.
  IP-Only tar på sig fullt ansvar för skadorna och säger att de ska återställa marken. FOTO: Joachim Lagercrantz

  Det är IP-Only som tar på sig ansvaret för skadan som uppstått. Det skriver företagets presschef Niclas Kvarnhill i ett mejl till ATL:

  ”Vi har fulla ansvaret och kommer att göra nödvändiga åtgärder för att återställa marken – självklart i dialog med markägarna.”

  Varför är det viktigt att grävarbetena här görs klara före nyår?

  ”Behovet av snabbt och säkert bredband har aldrig varit större, och vi vill bygga till så många som möjligt. Vi är den aktör som bygger mest av alla, och det är något vi är stolta över. Men naturligtvis så ska våra kvalitetskrav följas, något som det dessvärre inte gjorts här”, skriver Niclas Kvarnhill.

  Det är entreprenören Tegab som har skött grävarbeterna. Företagets VD Fredrik Areschoug känner inte till det som hänt hos Harald Carlstedt. Men han säger att de har avtal med IP-Only för att hinna med vissa sträckor i tid men att höstens väder gjort arbetet svårare.

  – Det har varit extremt blöta förhållanden. Och återställningarna kan ha blivit bristfälliga på grund av det. Men det ska åtgärdas.

   "Det har varit väldigt mycket bekymmer för oss med allt det här. Det ser bedrövligt ut", säger Harald Carlstedt.
  "Det har varit väldigt mycket bekymmer för oss med allt det här. Det ser bedrövligt ut", säger Harald Carlstedt. FOTO: Joachim Lagercrantz

  IP-ONLY

  Har investerat 10 miljarder för att bygga ut bredband, och aviserade förra året att de vill satsa ytterligare 5 miljarder för att skapa bättre uppkoppling på landsbygden. Bolaget har också ett statligt stöd på drygt 900 miljoner kronor som betalas ut först efter att byggprojekten med delfinansiering av bidrag är färdigställda.

  Bolaget har dragits med problem med förseningar, och fört samtal med regeringen om detta. Hos Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) finns 539 ärenden som handlar om företaget.

  Hittills i år har det inkommit 84 ärenden till ARN där IP-only är motpart.

  Källa: IP-Only, ATL, Allmänna Reklamationsnämndens presstjänst.

  Avtal vid bredbandsbygge

  Nästan alla aktörer som äger ledningsnät behöver dra sina ledningar över någon annans mark. Rätten att göra det kan regleras i en ledningsrätt.

  En ledningsrätt innebär ett intrång i fastighetsägarens äganderätt som därför har rätt till ekonomisk kompensation. Är parterna inte överens om ersättningsbeloppets storlek värderar Lantmäteriet intrånget och beslutar om ersättningens storlek.

  En markägare har alltid rätt till ersättning för markintrång enligt svensk lag (Expropriationslagen 4 kap). Utöver marknadsvärdesersättningen ska ett individuellt påslag på 25 procent utgå.

  Mark- och skördeskador samt merarbete som exempelvis stenplockning, stängselarbete med mera ska regleras och ersättas av ledningsägaren. Kostnader för besiktningsman ansvarar ledningsägaren för.

  Källa: Lantmäteriet, LRF

  LÄS MER: Mjölkbonde rasar mot IP-OnlyLÄS MER: Bristen på bredband dödsstöten för landsbygden

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen