Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 mars 2018

  Fick avliva 70 000 friska kycklingar

  När en värphönsbesättning i närheten drabbades av Newcastle fick Henning Trozelli utanför Norrköping avliva 70 000 friska djur.

   Björnsnäs gård ligger strax utanför Norrköping i Östergötland.
  Björnsnäs gård ligger strax utanför Norrköping i Östergötland. FOTO: Cecilia Persson

  2014 drabbades en gård i Östergötland av Newcastle. Inga levande fjäderfän fick transporteras genom skyddzonen som upprättades av Jordbruksverket. Henning Trozellis gård låg inom den.

  – Vi skulle precis börja plocka ut kycklingar när telefonen ringde. Där stod vi med 70 000 djur och visste inte vad vi skulle göra, säger Henning Trozelli.

  Transportbilen fick åka tillbaka tom till slakteriet. I stället fick alla djur avlivas och slängas – trots att kycklingarna var friska.

  LÄS OCKSÅ: Svensk Fågel ger inte upp kampen om vaccin

  Henning Trozelli har förståelse för båda sidor och att frågan är komplicerad, men tycker att det är fel att Sverige inte vaccinerar fjäderfän mot Newcastle.

   – Jag tycker att det är fel att vi inte vaccinerar. Vi vet att djuren kan bli sjuka men får inte göra något åt det, säger kycklingbonden Henning Trozelli som fick avliva friska kycklingar när en granngård drabbades av Newcastle.
  – Jag tycker att det är fel att vi inte vaccinerar. Vi vet att djuren kan bli sjuka men får inte göra något åt det, säger kycklingbonden Henning Trozelli som fick avliva friska kycklingar när en granngård drabbades av Newcastle. FOTO: Cecilia Persson

  – Att inte vaccinera är för mig ett problem. Den djuromsorg och djurvälfärd som vi strävar efter på Sveriges kycklingbönder har ett hål i sig i och med att djuren kan bli sjuka men vi får inte göra något åt det trots att det går, säger han.

  Henning Trozelli är nöjd med hjälpen han fick av Jordbruksverket som gav honom ekonomisk kompensation. Men han tycker att det är allvarligt hur hela kycklingbranschen påverkas av Newcastleutbrotten.

  – Min partner Kronfågel fick med någon timmes varsel fick veta att 140 ton kött inte skulle komma in till midsommarveckan. Det gjorde mig bestört och som tredje part kan de inte heller få någon ekonomisk ersättning. Detta är fel.

   Gården bedriver kycklingproduktion och levererar till Kronfågel.
  Gården bedriver kycklingproduktion och levererar till Kronfågel. FOTO: Cecilia Persson

  Det finns många fjäderfäbesättningar i Östergötland och länet har drabbats av Newcastleutbrott flera gånger, senast hösten 2017. Men trots det känner sig Henning Trozelli inte orolig.

  – Vi har ett fantastiskt smittskyddsarbete och alla gårdar är väldigt noggranna med alla rutiner. Jag känner mig fullkomligt trygg trots det som hänt, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Newcastlesjuka: Fritt fram för fågeltransporterLÄS OCKSÅ: Inga fler fall av newcastlesjuka i SkåneLÄS OCKSÅ: Drabbad bonde överklagar ersättningLÄS OCKSÅ: ”Minst ett år innan Aniagra har full produktion igen”

  Relaterade artiklar

  Till toppen