Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 oktober 2019

  Medvind för dansk grisproduktion

  Herning

  Med ett grispris på högsta nivån man sett sedan 2001 är danska grisproducenter just nu positiva till framtiden. På Svinekongressen i Herning är det feststämning.

   Den största anledningen till den kraftiga höjningen av grispriset är oroligheterna på den kinesiska fläskmarknaden.
  Den största anledningen till den kraftiga höjningen av grispriset är oroligheterna på den kinesiska fläskmarknaden. FOTO: Marion Palm

  Søren Søndergaard, grisbonde och styrelseledamot i LRF:s danska morsvarighet Landbrug & Fødevarer, säger att den starka prishöjningen ger en mycket välbehövd medvind.

  – För bara ett år sedan hade hälften av alla danska grisproducenter ekonomiska problem till följd av torkan med brist på foder och på grund av det låga grispriset. Den här höjningen kom precis i rätt tid, säger han under en presskonferens som han håller tillsammans med Christian Fink Hansen, sektordirektör för grissektionen inom forskningsorganisationen Seges, som är en del av Landbrug & Fødevarer.

  Afrikansk svinpest drar upp priset

  Den största anledningen till den kraftiga höjningen av grispriset är oroligheterna på den kinesiska fläskmarknaden. Som ATL tidigare har rapporterat har den afrikanska svinpesten drabbat landet hårt. Vanligtvis står Kina för 20 procent av världens produktion av fläskkött och kineserna är stora konsumenter av köttet. Danmarks grisproducenter ser en stor chans i att vara med och fylla upp med export till den kinesiska marknaden.

  På frågan om det höga grispriset och utrymmet på den kinesiska marknaden ökar investeringsviljan hos grisproducenter säger Christian Fink Hansen att de flesta är försiktiga.

  – Just nu fokuserar de flesta på att få god lönsamhet i sin verksamhet innan det görs större investeringar. Nu har vi sett en brant stegring uppåt i pris, men eftersom det fram till nu varit en tuff tid för lantbruket är det smart att avvakta.

  Modernisering krävs

  Men inom en tioårsperiod måste stora investeringar göras. I Danmark måste 40 procent av alla stallar för slaktsvin moderniseras och renoveras. Både för att behålla antalet slaktgrisar i Danmark på samma nivå som i dag och för att minska produktionens klimatpåverkan. Här hoppas Landbrug & Fødevarer få stöd från den danska regeringen.

  – Vi hoppas att regeringen kan använda sina pengar för klimatförbättringar genom att investera i dansk grisproduktion, säger Christian Fink Hansen.

  Framtid och klimat

  Klimatfrågan har ett stort fokus på årets kongress och är också viktig när man pratar om framtidens gris.

  – Framtidens gris är grön, men vi kommer förmodligen inte att utveckla en köttfri vegansk gris, oavsett hur modernt det är. Framtidens gris kommer att vara klimatvänlig, ha hela svansar och den kommer inte att vara kastrerad, säger Christian Fink Hansen.

   Christian Fink Hansen.
  Christian Fink Hansen. FOTO: Marion Palm

  Relaterade artiklar

  Till toppen