Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 januari

  Tips för föräldralediga lantbrukare

  Christine Andersson, affärsrådgivare på LRF konsult i Ängelholm får sällan frågor om hur föräldraledigheten ska planeras.

  – Det händer ibland att frågan kommer i andra hand: förresten, vi ska ha barn, hur ska vi tänka då? säger hon.

   Christine Andersson på LRF konsult menar att många inte planerar in föräldraledigheten så noggrant.
  Christine Andersson på LRF konsult menar att många inte planerar in föräldraledigheten så noggrant. FOTO: Joachim Lagercrantz/LRF

  Christines bästa tips är att planera i tid och förbereda organisationen för en föräldraledighet. Kanske kan någon av medarbetarna växla upp och ta ett större ansvar för driften? Finns det delar av verksamheten som kan lejas bort?

  – Det är sällan en lantbrukare har möjlighet vara föräldraledig en längre period men delar av veckan kan fungera under vissa tider av året.

  När det kommer till ekonomin kan den vara snårig att förstå vilket gör det än viktigare att studera hur det verkligen fungerar.

  1. Föräldrapenning före födseln

  Den som ska bli mamma har möjlighet att från och med den 60 dagen före beräknad förlossning ta ut lediga dagar med föräldrapenning.

  2. Föräldrapenning efter födseln

  När ett barn föds betalas föräldrapenning ut till föräldrar under 480 dagar. Det finns 3 olika ersättningsnivåer i föräldrapenningen.

  – Sjukpenningsnivå som baseras på SGI (sjukpenninggrundande inkomst). Föräldrapenningen är 80 % av SGI (efter multiplicering med 0,97).

  – Grundnivån är 250 kr per dag. Ersättning på grundnivå blir aktuell för den som har rätt till SGI och för den som har SGI som ger föräldrapenning under 250 kr/dag.

  – Lägstanivå. Lägstanivån är 180 kronor per dag för barn födda 1 juli 2006 och senare.

  3. Maxa föräldrapenningen

  För att få ut maximal föräldrapenning behöver företaget visa positiva överskott och för 2018 är den sjukpenningsgrundande inkomsten vid beräkning av föräldrapenning, högst 455 000kr.

  4 Fördelning mellan makar.

  Se till att ha rätt fördelning av inkomsten mellan makar för att utnyttja föräldrapenningen på bästa sätt.

  5 Skatteplanering.

  Om du planerar att skaffa barn kan det vara klokt att ha med det som en ytterligare aspekt vid skatteplaneringen. Det kan vara bra att veta att tidigare års underskott inte ska påverka SGI-beräkningen.

  Det här är en artikel ur tidningen Lantmannen. För att få veta mer om tidningen, eller teckna en prenumeration, klicka här.

  Relaterade artiklar

  Till toppen