Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 januari

  Fem miljoner hektar jordbruksmark försvann

  I slutet av oktober 2020 tillkännagav Roman Lesjtjenko, då nytillträdd chef för ukrainska Lantmäteriet (SCS), att över 5 miljoner hektar statlig jordbruksmark ”försvunnit” under åren 2001-2020.

   Ukraina är en betydande producent och exportör av vete.
  Ukraina är en betydande producent och exportör av vete. FOTO: Tadeusz Rawa

  Sedan år 2001 har varje ukrainsk medborgare haft rätt att kostnadsfritt få två hektar statlig jord, som en följd av nedläggningen av kolchoserna. Samtidigt infördes ett förbud mot försäljning av jordbruksmark.

  Större delen av det ukrainska jordbruket har sedan dess byggt på arrende.

  Genomgången av SCS visade att tusentals personer illegalt har skaffat sig sammanlagt över fem miljoner hektar jord. En och samma person kunde via korruption och mutor skaffa sig flera jordlottar, även genom att köpa och utnyttja andras personliga uppgifter, berättar Roman Lesjtjenko för ATL.

  Dessa jordlottar såldes sedan ofta till lokala potentater.

  Det visade sig också att utomstående tilläts komma in på SCS:s kontor och kunde där ändra jordlottars karaktär, exempelvis från jordbruk till byggande, vilket mångfaldigade deras värde. Även mark innehållande värdefulla råvaror såsom naturgas, bärnsten och metaller har tillskansats på det sättet.

  – Fram till 2013 var verket inte datoriserat så vi har att göra med miljoner pappersdokument, vilket försvårar spårning, säger Roman Lesjtjenko.

   Ukraina är världens största exportör av solrosolja.
  Ukraina är världens största exportör av solrosolja. FOTO: Tadeusz Rawa

  Digitaliserat register

  Full kontroll över SCS:s verksamhet har enligt honom nu återställts och Roman Lesjtjenko lovar som ett första steg ett digitaliserat register av alla jordlottar och deras ägare. Dessa uppgifter ska offentliggöras.

  Anatolij Gajvoronskij är lantbrukare i östra Ukraina och tillika ordförande för en regional lantbrukarorganisation i Dniproregionen. Han är mycket positiv till SCS:s agerande.

  – Men nu måste andra institutioner, som polis, åklagare och skattemyndigheter, göra sitt jobb, säger Anatolij Gajvoronskij och fortsätter:

  – Om de verkligen gör det, återstår att se.

  Det positiva, enligt Anatolij Gaivoronsky, är att den återstående statsägda jordbruksmarken har givits till de nyss bildade kommunerna. De kommer att bestämma om marken ska säljas eller arrenderas ut samt i så fall till vem.

   Över hälften av Ukrainas 42 miljoner hektar jordbruksmark är svartjord.
  Över hälften av Ukrainas 42 miljoner hektar jordbruksmark är svartjord. FOTO: Tadeusz Rawa

  Från och med 2021 blir det dock åter möjligt för privatpersoner att köpa jord, samt för företag från och med 2024. Det oroar Anatolij Gaivoronsky.

  – Det är de rikaste oligarkerna som kommer att ha pengar och möjlighet att köpa jordbruksmark, inte små och medelstora lantbrukare, säger han.

   Anatolij Gajvoronskij, lantbrukare i östra Ukraina och ordförande för en regional lantbrukarorganisation, är orolig för att ägandet av jordbruksmark ska koncentreras i händerna på några få stora ägare.
  Anatolij Gajvoronskij, lantbrukare i östra Ukraina och ordförande för en regional lantbrukarorganisation, är orolig för att ägandet av jordbruksmark ska koncentreras i händerna på några få stora ägare. FOTO: Tadeusz Rawa

  Den 17 december 2020 utsågs Roman Lesjtjenko, efter bara ett halvår som chef för SCS, till jordbruksminister. Både presidenten Vladimir Zelenski och regeringen uppges stödja kraftiga åtgärder för att rätta till den uppkomna situationen. Responsen från medier och övriga samhället har dock varit svag – upprepade korruptionsaffärer som sopats under mattan har gjort många ukrainare desillusionerade.

  Detta har hänt

  Efter en genomgång i det ukrainska Lantmäteriet, SCS, visade det sig att över 5 miljoner hektar statlig jordbruksmark har tillskansats på ett lagstridigt sätt. Den nye chefen för SCS, Roman Lesjtjenko, samt den högsta politiska ledningen i Ukraina lovar kraftiga åtgärder för att rätta till situationen.

  Ukrainskt jordbruk

  • De tio största jordbruksföretagen i Ukraina förfogar över mellan 150 000 och 550 000 hektar vardera och kontrollerar sammanlagd 2,5 miljoner hektar. Bland ägare finns flera namn av Ukrainas rika affärsmän, i folkmun kallade oligarker. Sex av dessa bolag är registrerade i andra länder – Luxemburg, Cypern, USA och Nederländerna. Än så länge arrenderar dessa företag all sin jord.

  • Omkring 54 procent av Ukrainas jord är svartjord. Det är mycket bördig jord innehållande 15-20 procent humus (mot i snitt 4 procent), som består av förmultnade växtrester. I Ukraina finns 30 procent av världens svartjordar.

  • Från 1 juli 2021 kommer det att finnas möjlighet för fysiska personer som är ukrainska medborgare att köpa upp till 100 hektar. I januari 2024 öppnas också den möjligheten för företag registrerade i Ukraina, som kommer att kunna köpa upp till 10 000 hektar.

  Ukraina

  Yta: 603 628 kvadratkilometer (Sverige: 447 435 kvadratkilometer)

  Folkmängd 2020: 42,5 miljoner (Sverige: 10,1 miljoner)

  BNP per capita (PPP) 2019: 13 341 USD (Sverige: 55 819 USD)

  Snittlön per månad för anställda, netto 2020: 11 000 UAH (motsvarar 3 500 kronor)

  Jordbruksmark: 42,5 miljoner hektar

  Andel svartjord: 54 procent

  Antalet kommersiella jordbruk: 48 000

  Andelen anställda inom jordbruket: 15 procent av arbetskraften

  Växtproduktion i Ukraina 2020

  Spannmål: 68 miljoner ton (–9,5 procent jämfört med 2019), varav:

  Vete: 25 miljoner ton

  Korn: 8 miljoner ton

  Majs: 30 miljoner ton

  Raps: 3,1 miljoner ton

  Solros: 14,3 miljoner ton

  Export av spannmål 2020-2021

  Totalt 23,8 miljoner ton, varav:

  Vete: 12,17 miljoner ton

  Korn: 3,7 miljoner ton

  Majs: 7,2 miljoner ton

  Solrosolja 2019/2020: 6,0 miljoner ton (största exportören i välden)

  Källor: FAO, uza.ua, Världsbanken, Ukrainska Jordbruksministeriet

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen