Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 maj 1999

  Fel från början om galna kosjukan?

  Samtidigt som Frankrike rapporterar sitt tionde fall av galna kosjukan i år hävdar en forskare att BSE-smittat kött kanske aldrig varit någon risk för människor.

  Det är den brittiske immunologen och professorn Alan Ebringer som hävdar att den mänskliga varianten av BSE orsakas av kroppens eget försvar mot några vanliga bakterier som kan finnas i mark och vatten.
  Ebringer och hans kollegors studier visar att det är extremt osannolikt att sjukdomen kan föras över från ko till ko. Och i ännu mindre utsträckning sannolikt att sjukdomen kan gå över från ko till människa.
  Teorin bygger på att BSE i själva verket är en autoimmunsjukdom. Det innebär att kroppen attackerar sig själv eftersom cellerna luras att tro att den egna vävnaden är främmande.
  Professor Alan Ebringer menar att BSE orsakas av bakterier som likna våra hjärnceller.

  Stora bakteriemängder
  I BBC:s radioprogram World At One tidigare i veckan förklarade han förloppet så här:
  – När antikroppar skapas mot bakterierna bildas det också antikroppar mot kons egen hjärnvävnad, vilket i sin tur leder till utveckling av den neurologiska sjukdom som vi kallar BSE.
  Bakterien kan komma från vatten, marken eller från födan, men en ko måste, enligt Ebringer, utsättas för stora bakteriemängder innan sjukdomen utvecklas.

  Koppling mellan BSE och Creutzfeldt-Jacobs sjukdom
  Den ångest och rädsla som alla BSE-larm utlöst i Europa, men framför allt i England, handlar om kopplingen mellan BSE och CJD (Creutzfeldt-Jacobs sjukdom). Sedan allt fler fall av CJD upptäckts i Storbritannien på senare år har forskarvärlden mer och mer entydigt talat om ett sådant samband.
  Antalet bekräftade fall av sjukdomen var tre 1995, tio fall 1996 respektive 1997, 15 fall förra året och hittills ett fall i år.
  CJD fanns visserligen långt tidigare – en sjukdom som långsamt bryter ned hjärnvävnaden innan den sjuke dör. Men först när forskarna talade om att en variant av CJD troligen orsakas av ett protein som kallas prioner steg oron bland konsumenterna på allvar.
  Onormala prioner kan överföras till människor via mat, har en dominerande teori försökt förklarar det ökande antalet fall av CJD.

  Kött blir ofarligt igen
  Om professor Ebringers nya rön håller för en mer omfattande granskning blir konsekvenserna enorma.
  – Det skulle indikera att kött är säkert som mänsklig föda och att det aldrig har funnits någon risk för att utveckla CJD genom att äta nötkött, säger professor Ebringer.
  Professor Ebringer och hans grupp har fått närmare tre miljoner kronor av det brittiska jordbruksministeriet för att kunna bekräfta sina resultat.

  Dan Birgerson

  Relaterade artiklar

  Till toppen