Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 juli

  Federley och Guteland ska granska djurtransporterna i EU

  Nu är det klart att Jytte Guteland (S) och Fredrik Federley (C) tar plats i Europaparlamentets nya utskott för djurtransporter.

   Två svenskar ingår i utskottet som ska granska djurtransporterna inom EU.
  Två svenskar ingår i utskottet som ska granska djurtransporterna inom EU. FOTO: Annica Jönsson/Kristianstadbladet/TT

  Som ATL tidigare har rapporterat ska EU starta ett utskott som ska granska djurtransporterna till och inom unionen. Nu står det alltså klart att utskottet får två svenska representanter.

  Båda är överens om problemen med den nuvarande situationen för djurtransporter inom EU. Om ett år ska utskottet – vars medlemmar officiellt tillkännages under Europaparlamentets plenarsammanträde 7-9 juli – ha en helomfattande granskningsrapport färdig.

  ”Det är ofta som vi ser rapporter om djurtransporter i Europa med fruktansvärda förhållanden. Att djurtransporter inte håller sig till lagen är oacceptabelt. Det är en och en halv miljard levande djur som transporteras inom EU varje år. En enorm industri. Det minsta vi kan kräva är att minimireglerna följs”, säger Fredrick Federley, enligt ett pressmeddelande.

   Fredrik Federley, centerpartistisk EU-parlamentariker.
  Fredrik Federley, centerpartistisk EU-parlamentariker. FOTO: Fredrik Persson / TT

  ”Problemet är att de nuvarande reglerna inte efterlevs. Det pågår ett omfattande fusk. Ett systematiskt användande av alldeles för långa och felaktiga djurtransporter för att tjäna pengar. Jag kommer i utskottet driva på för att vi ska stoppa fusket”, säger Jytte Guteland i ett pressmeddelande.

   Jytte Guteland, socialdemokratisk EU-parlamentariker.
  Jytte Guteland, socialdemokratisk EU-parlamentariker. FOTO: Anders Löwdin

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen