Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 juni

  Federley hoppar av ledarkamp i EU-grupp

  Centerpartiets Fredrick Federley lägger ned sin kandidatur för att bli gruppledare för liberala Förnya Europa (RE) i EU-parlamentet.

   Fredrick Federley vid Centerpartiets EU-valvaka den 26 maj. Arkivbild. 
  Fredrick Federley vid Centerpartiets EU-valvaka den 26 maj. Arkivbild.  FOTO: Pontus Lundahl/TT

  Federley vill markera mot de ”avtal under bordet” som han säger har förekommit i parlamentet.

  – I går kväll stod det plötsligt klart att ett antal partigrupper har bestämt sig för vem de ska rösta på så att de i princip samlar majoritet, säger han till TT.

  Han vill inte gå in på vilka grupper det rör sig om. Det andra skälet till Federleys avhopp är vad han benämner som den senaste dagens fula kampanjer.

  – Hur man pratat om en del av kandidaterna har inte varit acceptabelt. Jag vill inte återupprepa det, för jag vill inte vara en del av det, men man har talat om kandidater på ett sätt som rör person mer än vad de vill göra.

  Valet sker på onsdagen

  Federley säger att det snart ska förrättas andra val och att andra saker ligger framför honom, men vill inte gå in på vad.

  – Det är inte riktigt klart än. Men jag går stärkt ur det här, i och med att jag tar ansvar för att gruppen inte ska splittras och jobba emot varandra. Jag flyttade tillbaka diskussionen till kandidaternas profiler och kompetens.

  Ledarvalet sker på onsdagen och valet står sannolikt mellan Dacian Ciolos, tidigare EU-kommissionär och rumänsk premiärminister, och den nederländska parlamentsveteranen Sophie in ‘t Veld från Nederländerna.

  Den liberala parlamentsgrupperingen bytte namn till Förnya Europa från Alde för några dagar sedan, delvis med anledning av att Emmanuel Macrons franska Republiken på väg (LREM) sällat sig till skaran.

  Relaterade artiklar

  Till toppen