Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 juni

  Favoritkossan Claudia fick i sig aluminiumburk – dog

  I fredags dog den prisbelönta kon Claudia och orsaken tros vara skräp som skurit sönder magen. Ett inlägg från gården Stäme Holsteins Facebooksida har sedan dess cirkulerat och väckt reaktioner kring nedskräpning och dess konsekvenser.

  – Det måste vara ett fruktansvärt sätt att dö på, säger Pierre Bengtsson som driver mjölkgården Stäme Holstein i Laholm.

   ”Det tar väldigt hårt när det tar vilken ko som helst. Men hon har en speciell plats i vårt hjärta kan man säga. Det gör det inte lättare när det är en sådan ko som hon.”
  ”Det tar väldigt hårt när det tar vilken ko som helst. Men hon har en speciell plats i vårt hjärta kan man säga. Det gör det inte lättare när det är en sådan ko som hon.” FOTO: Läsarbild, Stäme Holstein

  Kossan Claudia hade under några månader varit dålig. En veterinär hade tillkallats och undersökt henne på olika sätt, och hon hade fått behandling vid flera tillfällen, men de kunde inte komma fram till vad som var fel med henne.

  Den senaste tiden började hon äntligen må bättre.

  – Det kändes väldigt bra. Hon gick i en egen box med en kompis där på rent grovfoder, bara hö, och såg så pigg ut, säger Pierre Bengtsson, som driver mjölkgården Stäme Holstein i Laholm.

  Han berättar att de bestämde sig för att flytta henne till ett nyare stall med en djupströbädd för att ha lite bättre koll på henne och kanske förbereda för eventuell inseminering.

  – Vi flyttade henne på eftermiddagen på torsdagen. På fredag morgon vid fem låg hon ute i fodergången och var död.

  Nedskräpning kan vara boven

  Pierre Bengtsson berättar att det var en sorglig syn.

  – Hon är väldigt speciell. Den bästa kon som vi har avlat fram. En suverän och fantastisk ko att jobba med som har vunnit utställningar med, säger Pierre Bengtsson.

  Troligtvis beror det plötsliga dödsfallet på ett vasst föremål som skurit hennes mage på insidan.

  – Det måste vara ett fruktansvärt sätt att dö på, säger Pierre Bengtsson.

  Han gissar att det rör sig om en aluminiumburk som slängts i naturen och sedan malts ner i fodret. Något som händer allt för ofta för lantbrukare.

  – Vi har inte haft jätteproblem med det. Det händer att man får någon som går bort på detta vis. Men kollegor ute i Sverige kan ha flera kor på rad som gått bort av detta.

   ”Det mesta som går att vinna i hennes klass har hon vunnit. Hon är snäll och lugn på alla sätt och vis. En fantastisk ko”, säger Pierre Bengtsson på Stäme Holstein i Laholm.
  ”Det mesta som går att vinna i hennes klass har hon vunnit. Hon är snäll och lugn på alla sätt och vis. En fantastisk ko”, säger Pierre Bengtsson på Stäme Holstein i Laholm. FOTO: Läsarbild, Stäme Holstein

  ”Djur och natur som blir lidande”

  Efter Claudias död berättade Pierres flickvän på Facebook om det inträffade och riktade en känga till den som skräpar ner i naturen.

  – Det är djur och natur som blir lidande av det. Skräp hör inte hemma i naturen utan i en papperskorg eller på återvinningsstationen, säger Pierre Bengtsson.

  Han berättar att de som har en åker längs en vägkant kan hitta det mesta i skräpväg, som till exempel påsar och burkar.

  – Vad är det för fel på att ha en burk i bilen tills du kommer hem egentligen? Det kan väl inte vara så jobbigt tycker jag?

  Facebook-inlägget hade på onsdagseftermiddagen väckt reaktioner från över 380 personer. Många beklagar sig över nedskräpningen och Claudias död.

  – Vi trodde aldrig att det skulle bli sådan spridning som det blev på Facebook. Det är väl positivt på ett sätt att det kommer fram. Men samtidigt tråkigt att det ska behöva drabba djuren för att det ska ske.

  Blev fyra år

  Claudia blev strax över fyra år gammal.

  – En ko som Claudia är en på tusen, säger Pierre Bengtsson.

  Han hade hoppats att hon skulle bli 14-15 år gammal och få pensionera sig där på gården.

  – Jag har en ko som gick bort för längesedan tatuerad på benet. Nu kanske jag får lägga till Claudia där med, säger Pierre.

  Relaterade artiklar

  Till toppen