Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 september 2018

  Betkampanjen startar – allt fler väljer fastpris

  Allt fler betodlare har hittills valt att teckna fastpriskontrakt inför 2019 i stället för ett rörligt pris. Klokt, tycker Stefan Hansson vice ordförande i Betodlarna.

   Starskottet går för betkampanjen.
  Starskottet går för betkampanjen. FOTO: Mostphotos

  Årets betkampanj startar i morgon, tisdag, och inför 2019 väljer allt fler odlare att satsa på fastpriskontrakt framför rörligt pris. Det bekräftar Anders Rydén, chef på Nordic Sugars rådgivningsavdelning Agricenter.

  – Kontraktsteckningen har bara varit öppen någon vecka och pågår fram till 7 oktober, men det är trenden så här långt, säger han.

  Kopplat till Nordic Sugars resultat

  Det rörliga priset är kopplat till Nordic Sugars resultat. Når bolaget upp till 275 miljoner kronor i rörelseresultat före avskrivningar, lönar sig ett rörligt kontrakt mer än ett fastpriskontrakt. Blir resultatet lägre lönar sig fastpris bättre.

  Stefan Hansson, vice ordförande i Betodlarna, tror inte att Nordic Sugar kommer att klara att nå rörelseresultatet på 275 miljoner kronor.

  – De senaste åren har vi fått tillägg, då Nordic Sugars verksamhet i Sverige gått bra. Men nu är priserna på socker väldigt pressade i Europa och det smittar av sig. Det innebär att förmodligen kommer Nordic Sugar inte att nå upp till det resultat som är nollpunkten, eller ett rörelseresultat på 275 miljoner kronor, så det är stor risk att det blir avdrag 2019, säger han.

  Fastpris mera lockande

  Betodlarna har själva inga uppgifter om hur många medlemmar som väljer fast eller rörligt pris, men Stefan Hansson tycker att ett fastpris är mera lockande i dag.

  – Jag tror att det är rätt så klokt att släppa de här sista 0,4 euro som är skillnaden och köra på ett säkert kort, säger Stefan Hansson.

  Han har redan så smått börjat plocka upp sockerbetor och kommer att börja köra dem till Örtofta i morgon tisdag, där betkampanjen startar och väntas pågå till en bit in i januari.

  LÄS OCKSÅ: Större risk med rörligt pris för betodlare

  LÄS OCKSÅ: Spannmålen drar med sig betorna upp

  Relaterade artiklar

  Till toppen