Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 maj 2019

  Fastnade i spannmålsskruven – kapade sitt eget ben

  – Jag hade inget val. När Kurt Kaser, jordbrukare i Nebraska, fastnade i en spannmålsskruv skar han av sitt eget ben med en fickkniv för att rädda livet.

   Fickkniven blev Kurt Kasers räddning. Han fastnade i en spannmålsskruv på sin gård i Nebraska, USA. Med kniven sågade han av benpipan och kunde komma loss.
  Fickkniven blev Kurt Kasers räddning. Han fastnade i en spannmålsskruv på sin gård i Nebraska, USA. Med kniven sågade han av benpipan och kunde komma loss. FOTO: Mostphoto

  I vintras plockade Kurt Kaser bort ett skydd på en spannmålsskruv för att få in den under en silo. Något han glömt bort när det i slutet av april var dags att använda den igen.

  – Jag gick rakt i den jävla saken. Jag kommer ihåg att den startade och att jag tänkte, ”det här är inte bra”, säger han till den amerikanska tv-stationen ABC News.

  Det fanns ingen i närheten och mobilen kunde han inte hitta. Och spannmålsskruven fortsatte att snurra. Den rev bort hud och kött från hans vänstra ben. Det dröjde inte länge innan benet var framme.

  Använde fickkniven

  Kurt Kaser trodde att hans liv snart skulle vara slut. Men då kom han ihåg fickkniven. Med den lyckades han såga av benpipan en bit nedanför knäskålen. Adrenalinet gjorde att det inte gjorde så ont. När han var loss från spannmålsskruven var det bara att kravla 60 meter till en telefon. Med den ringde han sin son som slog larm.

  ”Det kan alltid vara värre”

  Det blev en helikopterfärd till sjukhuset i Lincoln, 14 mil bort. Där blev han kvar i tre veckor och träffade patienter vars tillstånd hjälpte honom att hantera sin egen olycka:

  – De satt i rullstolar och skulle aldrig komma upp från dem. Det kan alltid vara värre. Jag har möjligheter att bli i princip helt återställd. Det kommer inte dom, säger han till ABC News.

  Se mer här:

  Relaterade artiklar

  Till toppen