Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 januari

  Fastighetspriserna immuna mot corona

  Stabil efterfrågan, minskat utbud och låga räntor har gett fortsatt höga priser på fastighetsmarknaden inom jord och skog även under 2020, det säger Mats Fröjdenstam på mäklar- och rådgivningsföretaget Areal till ATL.

   Sedan 2018 har skogspriserna i Halland stigit med 10 procent, och under fjolåret köpte Silvestica 5 000 ha från Stora Enso för cirka 1 200 kr/m3 (bilden).
  Sedan 2018 har skogspriserna i Halland stigit med 10 procent, och under fjolåret köpte Silvestica 5 000 ha från Stora Enso för cirka 1 200 kr/m3 (bilden). FOTO: Ludvig & Co

  – Vi har hela tiden befarat att det skulle ske någon form av inbromsning i och med corona. Men vi tycker att det har trummat på i bra takt, säger Mats Fröjdenstam.

  Han är skogsmästare och jobbar som mäklare på Areal i Örebro. Personer som ska sälja lantbruksfastigheter är i många fall är lite äldre, berättar han. De har avvaktat med försäljning under året, mycket på grund av att en försäljningsprocess innebär fysiska möten med många utomstående.

  – Jag har själv ett par fastigheter som skulle säljas under året, men där vi sagt att vi väntar till 2021 just på grund av pandemin, säger Mats Fröjdenstam.

  Stabil efterfrågan

  Samtidigt upplever Mats Fröjdenstam att köparbasen är fortsatt stabil. Det har drivit på priserna, allt enligt lagen om utbud och efterfrågan. Bakomliggande orsaker är också de låga räntorna, som väntas hålla i sig under lång tid framöver.

  – Under året har det varit en positiv trend för fastighetsmarknaden för privatbostäder, det ser vi i Svensk Mäklarstatistik och i statistiken från Hemnet. Samma trend bedömer vi även för boendegårdar, säger Mats Fröjdenstam.

  Hett med skog bland investerare

  Han jämför med halvårsstatistiken från Ludvig & co (tidigare LRF Konsult) för 2020, som visade skogsmarkspriserna hade stigit med 5,1 procent i norra regionen och med 6,9 procent i den mellersta regionen jämfört med samma första halvåret 2019.

  – Vi ser fortsatt svagt stigande priser, framförallt i Svealand och Norrland. I södra delen av landet har vi historiskt höga nivåer, men där har vi har inte sett samma genomsnittliga prisökning även om vissa fastigheter säljs med stigande prisnivåer även där.

  Färsk statistik från fastighetsrådgivaren Svefa ger en delvis annan bild. De går igenom priserna län för län, och här visar Skåne län den största ökningen 8,2 procent jämfört med föregående. Sett ur ett treårsperspektiv är det Halland som har den största ökningen i Svefasiffrona. Där har skogsfastighetspriserna stigit med 10 procent sedan 2018. På totalen bekräftar dock Svefasiffrorna både Ludvig och co halvårssiffror och Mats Fröjdenstams bild – det var fortsatt höga priser i skogen 2020.

   Mats Fröjdenstam, Skogsmästare och fastighetsmäklare på Areal i Örebro. Pressbild.
  Mats Fröjdenstam, Skogsmästare och fastighetsmäklare på Areal i Örebro. Pressbild. FOTO: Areal

  Regionala skillnader

  En ihållande trend inom skogen är också intresset för att köpa mark i bolagsform, enligt Mats Fröjdenstam

  – Man ser skogsfastigheter som en bra alternativinvestering och som en bra avkastning på kapital. Det har gett ett mätbart påslag på köpeskillingen och 2020 är inget undantag, säger Mats Fröjdenstam.

  Men vem som köper vad skiljer mellan olika områden. När det gäller åkermark och skog med sämre arrondering är det ofta en granne eller en aktiv brukare från närområdet som köper till, berättar Mats Fröjdenstam. Men när det gäller rena skogsskiften har trenden med att äga skog nu gjort att det lika gärna kan var någon storstadsområdena eller från andra delar av Sverige som slår till.

  – Om jag har ett större skogsskifte i Örebro kan det till exempel vara någon från Stockholm eller Västerås som köper, säger Mats Fröjdenstam.

  På fredag, den 21 januari släpper Ludvig & co sin statistik för priserna på skogsfastigheter för helåret 2020.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen