Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 juli

  Färre grisar till slakt i Danmark trots högt pris

  Grispriset är det högsta sedan 2013. Ändå tvingas Danish Crown sparka 175 personer därför att tillförseln av slaktgrisar minskar.

  Orsaken är ökad smågrisexport och dyrt foder på grund av fjolårets torka.

   Mer än en tredjedel av de danska smågrisarna exporteras och föds upp till slakt utomlands.
  Mer än en tredjedel av de danska smågrisarna exporteras och föds upp till slakt utomlands. FOTO: Marcus Frennemark

  Sedan årsskiftet har slakterijätten Danish Crown höjt avräkningspriset med 3,50 danska kronor, DKK, per kilo. Drivkraften bakom prisutvecklingen är en kraftigt ökad efterfrågan från Kina efter den afrikanska svinpestens härjningar där.

  Men prishöjningarna under våren har inte varit tillräckliga för att få fart på de danska slaktgrisuppfödarna. Under första halvåret 2019 har tillförseln av grisar minskat med ungefär fem procent i förhållande till samma period förra året.

  Ökad export av smågrisar

  Bakom minskningen ligger kraftigt stigande foderpriser efter fjolårets torka vilket har fått många specialiserade slaktgrisuppfödare att låta stallarna stå tomma.

  Det har gjort att den danska exporten av smågrisar, som redan var omfattande, har ökat ytterligare. Det är främst uppfödare i Tyskland och Polen som köper de danska smågrisarna.

  175 anställda sägs upp

  Under sommaren kommer slakten på anläggningen i Horsens att dras ner från 100 000 till 85 000 grisar i veckan och 175 anställda kommer att sägas upp.

  ”Kombinationen av färre slaktgrisar och ökad smågrisexport får dessvärre konsekvenser för oss och för våra medarbetare här och nu. Om vi ska hålla grisarna hemma i Danmark måste vi leverera ett avräkningspris som gör det attraktivt att föda upp grisar i Danmark”, säger Danish Crowns koncernchef Jais Valeur i ett pressmeddelande.

   Jais Valeur, koncernchef för Danish Crown.
  Jais Valeur, koncernchef för Danish Crown. FOTO: Pressbild

  Antalet överstående grisar sjunker

  Danish Crowns avräkningspris ligger sedan tre veckor på 11,80 DKK per kilo griskött. Ambitionen är att bibehålla den nivån, men just nu bjuder marknaden motstånd.

  Enligt Danish Crowns senaste marknadsbedömning har värmeböljan på kontinenten drabbat efterfrågan på grisköttsprodukter samtidigt som exporten till Kina också tappat fart.

  Men detta är av allt att döma bara tillfälliga hack i skivan. Innevarande vecka hade företaget 62 000 överstående grisar; till nästa vecka ska antalet ha sjunkit till 40 000 grisar.

  Relaterade artiklar

  Till toppen