Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 oktober 2017

  Fårföretagen går framåt

  Fårföretagandet ökar och fåren blir fler i Sverige. Det visar ny statistik från Jordbruksverket som rör perioden mellan juni 2016 och juni 2017. Men Svenska fåravelsförbundet ser trösklar för tillväxten.

  – Vi har en stabil prisbild och det behövs för att folk ska våga satsa. Det gäller att handeln fortsätter med sin vilja att jobba med det svenska lammköttet och det känns som om den viljan finns, säger Magnus Jönsson, ordförande för Svenska Fåravelsförbundet.

  Statistiskt säkerställd ökning

  Fårföretagen blir fler och antalet får har ökat med nästan 5 procent på ett år, enligt Jordbruksverkets nya kartläggning om antalet djur i det svenska jordbruket. Tackor och baggar står för den största ökningen, även om lammen också har blivit fler. Totalt handlar det om 28 000 fler djur.

  – Förändringen är statistiskt säkerställd. Den finns ett signifikant ökat antal får i Sverige i dag jämfört med 2016, säger Anders Grönvall, statistiker på Jordbruksverket.

  LÄS MER: Lantmännen backar – kan betala tillbaka miljoner

  Jordbruksverkets statistik kommer från nötkreatursregister och svar på enkäter som skickats ut till ett urval av alla svenska jordbruksföretag. Medan det inte går att med statistisk säkerhet säga att antalet grisar har ökat i Sverige, kan myndigheten alltså bekräfta att det är fallet med fåren.

  – Det är en ständig tillströmning av många små, nya besättningar. Även de stora producenterna, de med 200-300 tackor och uppåt, blir större, säger Magnus Jönsson.

  ”Stor tröskel att växa”

  Däremot växer knappt fårproducenterna i mellansegmentet, vilket är ett hinder för tillväxten, enligt Svenska Fåravelsförbundet.

  LÄS MER: Därför tvekar forskare om labbodlat kött

  – När du når runt 100 till 150 tackor i Sverige och vill växa så krävs ofta stora investeringar. Byggnaden kan vara för liten eller kroppsarbetet blir för tungt. Det finns en stor tröskel för att bära investeringarna som krävs för en expansion, säger Magnus Jönsson. Han efterfrågar en bredd för att näringen ska växa:

  – Det behövs fler leverantörer av allt från stallinredningar till fler professionella rådgivare för att fårnäringen ska kunna växa, säger Magnus Jönsson på Svenska Fåravelsförbundet.

  Fler får och fler företag

  Antalet fårföretag har ökat med 6 procent mellan juni 2016 och juni 2017. Under samma period har antalet får uppskattningsvis ökat med nästan 5 procent.

  Jordbruksverket uppskattar en ökning av djur bland både nötkreatur, svin och fjäderfä, men ökningen är bara statistiskt säkerställd för får och nötkreatur.

  LÄS MER: Allt mer semin i fåravelnLÄS MER: Fina baggar lockade uppköpare att lätta på lädretLÄS MER: Ny seminstation för får

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen