Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 mars

  Hantera ullen rätt och höj värdet

  Kil.

  Intresset för den svenska ullen ökar och det ställer högre krav på hur den ska hanteras. Det föreläste Svenska fårklipparförbundets ordförande Matilda Andersson om under fårfesten i Kil. Hon fick samtidigt ta emot ett stipendium på 10 000 kronor för sitt arbete med att höja värdet på den svenska ullen.

   Guldbaggen, ett keramiskt verk och 10 000 kronor fick Matilda Andersson ta emot av Fårfest i Kils ordförande Karin Granström
  Guldbaggen, ett keramiskt verk och 10 000 kronor fick Matilda Andersson ta emot av Fårfest i Kils ordförande Karin Granström FOTO: Mari Nälsén

  Hon klipper mellan 12 000 och 15 000 får varje år, tog silver i fårklippning på senaste SM och utbildar nya fårklippare. Hon är dessutom nytillträdd ordförande i branschförbundet och har tillsammans med Svenska fåravelsförbundet startat ett projekt för både fårägare och fårklippare som syftar till att öka kunskap om hur ullen ska hanteras för att hålla hög kvalitet.

  – Vi smygstartar i vår och tänker börja utbilda i höst, berättade hon. Intresset för ullen ökar och det är viktigt att vi får fram bra råvara.

  Före sitt föredrag fick Matilda Andersson ta emot Guldbaggen, ett keramiskt verk och en pengasumma på 10 000 kronor av Föreningen Fårfest i Kils ordförande Karin Granström.

  – Jätteroligt, jag blev väldigt överraskad, sa Matilda Andersson efteråt.

   Guldbaggen, ett keramiskt verk och 10 000 kronor fick Matilda Andersson ta emot på Fårfesten i Kil.
  Guldbaggen, ett keramiskt verk och 10 000 kronor fick Matilda Andersson ta emot på Fårfesten i Kil. FOTO: Mari Nälsén

  Matilda Andersson bästa råd för en smidig klippning som bäddar för en fin ullkvalitet:

  1. Ullkvalitet

  Kvaliteten på ull beror på vilken fårras den kommer ifrån men också på ålder och längd på fibrerna.

  – All ull är inte bra till allting men all ull är bra till någonting, berättade Matilda Andersson och tillade att kvaliteten påverkas av avel men också av skötsel, klippning, sortering och ullhantering. De senare kategoreierna är något som man med rutiner rätt enkelt kan påverka.

  2. Klipptidpunkt

  För att få fram bra ull är det viktigt att klippa fåren vid rätt tidpunkt och två gånger årligen. Sex veckor före lamning och sedan strax innan betäckning.

  – Klipper man bara en gång får man visserligen långa fibrer men då blir ullen istället tovig och av mindre bra kvalitet.

  3. Inför klippningen

  För att underlätta för fårklipparen att göra ett bra jobb och att bädda för fin ullkvalitet ska fåren vara torra, infångade, tomma i magen och sorterade när det är dags för klippning.

  4. Klipplats

  Fårägaren bör också ha gjort iordning en bra klipplats, en ren och slät yta med en träskiva på golvet och med en takhöjd på minst två och en halv meter så att maskinen får plats. Det tyngsta arbetet för klipparen är att hämta fåren och därför bör de finnas i nära anslutning till klipplatsen. Ett annat bra tips är att ordna ett sorteringsbord, kanske två pallbockar med ett kompostgaller där man kan lägga ullen. Det blir då lättare att sortera den när det värsta skräpet silas bort.

  5. Under klippningen

  Finns det får av olika raser och färger ska de vita klippas först.

  – Blanda i lite vitt i svart ull är inte så farligt som att göra tvärtom.

  Golvet ska hållas rent under klippningen och trafiken på får ska gå smidigt.

  6. Ullhantering

  Klipparen ansvarar för att sortera bort bukullen som slängs. Resten rensas från skräp och dubbelklipp, sorteras efter färg och om det är tacka, lamm eller bagge, förpackas och märks upp för att sedan förvaras svalt. Att packa ullen i plastsäckar är inte att rekommendera.

   Finns det får av olika raser och färger ska de vita klippas först, tipsar Matilda Andersson.
  Finns det får av olika raser och färger ska de vita klippas först, tipsar Matilda Andersson. FOTO: Cecilia Persson

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen