Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 augusti 2019

  Fårbönder varnar för korpar: ”Riktigt otäcka”

  400 tamdjur angreps av fredade rovdjur 2018 – men andra djur kan också gå till attack. Korpen jagar i flock och gärna går på lamm, berättar flera fårbönder för ATL.

   Korpen kan visst jaga och döda lamm hävdar flera fårbönder till ATL.
  Korpen kan visst jaga och döda lamm hävdar flera fårbönder till ATL. FOTO: IBL/TT & Mostphotos

  Enligt siffror från SLU:s viltskadecenter och Rovbase inträffade 129 angrepp mot tamdjur av fredade rovdjur 2018. Totalt 401 får, nötdjur och getter har angripits och majoriteten är får.

  Under april och maj månad har 58 av ATL:s läsare svarat på en enkät om rovdjursattacker mot får. Flera fårbönder berättar att det finns en rädsla för nya attacker. En del berättar att de valt att sluta hålla får och lamm efter angreppen.

  Lodjur oftast inblandade

  Det rovdjur som är inblandat i flest attacker är lodjuret. Totalt inträffade 233 lodjursangrepp mot tamdjur 2018, enligt statistik från Rovbase. Att lodjursangreppen är vanligast anges också i de svar som skickats in i ATL:s enkät, men utöver de fredade rovdjuren anges också angrepp från vilda djur som räv, grävlig och korp.

  Att korp dödar tamdjur är inte särskilt vanligt, enligt Jens Frank som är forskare vid viltskadecenter på SLU.

  – Jag har aldrig varit inblandad i ett fall där korp dödat tamdjur, säger han.

  Men flera fårägare som ATL varit i kontakt med vittnar om motsatsen – att korpen går på både lamm och tackor.

  Korpen jagar i flock

  Lantbrukaren Inger Nordlöf beskriver korpar som ”riktigt otäcka”. Den första attacken upptäckte hon för tio år sedan och efter det har hon alla lamningar inomhus.

  – Jag har förlorat fem lamm till korpen. De försöker ta ögonen och en gång har de hackat i buken på en sjuk 90-kilostacka som hamnat på rygg, berättar hon.

  En annan som sett korpen gå till attack mot sina lamm är Mariell Johansson. Hon lyckades stoppa korparna och undvika att djuren kom till skada.

  – Vi hade nyfödda lamm och därför var fåren i en hage nära huset. En korp kom flygandes och satt vid fåren en stund, flög ett par varv och försvann. Efter några minuter kom tio korpar och drev fåren till ett öppet ställe och placerade ut sig runt flocken. Jag hann springa ut och schasa bort dem och numera har jag inte så små lamm ute.

  En tredje fårbonde berättar att han sett korparna sätta sig i ring runt en lammande tacka, på ungefär en halvmeters avstånd.

  – Så fort lammet visar sig slänger sig korpen fram och hackar ut ögonen på lammet och innan tackan hinner upp är lammet dött. Korpen försvinner för att återkomma och äta kadavret när tackan har fullt upp med sitt andra lamm.

  Kostade 9,3 miljoner 2018

  Utöver vilda djur anger de läsare som svarat på ATL:s enkät att hundar står för en stor del av angreppen. Men där är det upp till hundägare och fårbonde att komma överens om ersättning.

  Enligt Jordbruksverket fanns det 372 000 får på jordbruksföretag i december 2018 och under året kostade rovdjursangrepp staten 9,3 miljoner kronor. 8,1 miljoner kronor gick till bidrag för att förebygga skador av rovdjur. Ersättningen som beviljades för skador orsakade av stora rovdjur på tamdjur av länsstyrelserna landade på 1,2 miljoner kronor.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen