Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 april 2019

  Får slitna i stycken – fler hundattacker skapar oro

  Antalet boskapsattacker fortsätter att öka. Bondeparet Marie Wilson och Robert Jones sköter en av alla gårdar som den senaste tiden har drabbats. De förlorade precis fyra får och fyra lamm i en hundattack på gården i Anglesey, Wales.

   Marie Wilson och Robert Jones ligger fortfarande sömnlösa och är uppjagade efter det attacken mot deras får. ”Vi ligger vakna på nätterna med bilderna av attacken framför oss och tänker ”åh nej, tänk om det skulle hända igen” och sen måste man gå upp nästa dag och fortsätta arbeta. Det är inte lätt”, säger Marie Wilson till BBC News.
  Marie Wilson och Robert Jones ligger fortfarande sömnlösa och är uppjagade efter det attacken mot deras får. ”Vi ligger vakna på nätterna med bilderna av attacken framför oss och tänker ”åh nej, tänk om det skulle hända igen” och sen måste man gå upp nästa dag och fortsätta arbeta. Det är inte lätt”, säger Marie Wilson till BBC News. FOTO: Mostphotos

  Marie Wilson berättar för BBC News att hon höll på att mata nyfödda lamm när en granne slog larm om attacken.

  – När vi kom ut till fältet möttes vi av fullständig förödelse, säger hon till BBC News och fortsätter:

  – Jag skulle aldrig vilja bevittna det igen. Väldigt traumatiskt och hjärtskärande.

  Slitna i stycken

  Fåren och lammen ska ha blivit jagade in i häckarna av vad som tros vara två hundar. Några av dem hade blivit slitna i stycken när de hittades.

  – Alla djuren som hade fått skador av attacken fick avlivas. Det var verkligen ett sorligt avslut på en dag som hade börjat så bra, säger Marie Wilson.

  En granngård förlorade också tre får och sex lamm i samma attack. Parets veterinär ska ha beskrivit det som den värsta hundnattacken under hans karriär.

  Markant ökning av attacker

  Varken hundarna eller dess ägare har formellt blivit identifierade eller åtalade. Enligt uppgifter till BBC är det här en av hittills 40 attacker i norra Wales under 2019. 48 attacker ska också ha blivit rapporterade i Dyfed–Powys polisområde och i Gwent anmäls uppskattningsvis 15 fårattacker per månad.

  ATL har tidigare berättat om det stora antalet attacker i Wales. Redan under 2018 ökade boskapsattackerna med 113 procent. Polisen Rob Taylor, som ansvarar för North Wales och Dyfed-Powys brottsområde säger till BBC att antalet attacker under 2019 pekar på att det åter blir ett rekordår. Han belyser också de brister som finns med nuvarande boskaps- och hundlagstiftning.

  Kräver nya lagar

  Ett problem ska vara att polisen inte har några befogenheter att ta DNA-prover på en hund som misstänks vara en fara för boskap. Lagstiftningen ska också begränsa möjligheten att omhänderta de hundar som är kända för att ha angripit boskap.

  – Vi har försökt utbilda allmänheten genom att producera filmer och dokumentärer och affischer. Men folk lyssnar inte. Det har kommit till den punkten där lagarna behöver förändras. Vi behöver tydligare lagar och förbud, säger Rob Taylor till BBC.

  Jordbrukarförbunden instämmer i kravet om ändring av lagen och vill se högre böter samt mer resurser hos polisen.

  – Det finns en växande frustration och ilska bland våra medlemmar när så lite kan göras för att skydda boskapssektorn från hundattacker, säger ordförande dr. Hasel Wright på Farming Union of Wales.

  Faktiska ändringar i lagen skulle kräva att en ny lagstiftning genomförs i parlamentet, då det inte är ett problem som bara berör den walesiska regeringen. Men departementet för miljö, livsmedel och landsbygdsfrågor anser enligt BCC att polisen redan har befogenheter för att komma åt boskapsattackerna med rådande hundlagar.

  – The Dangerous Dogs Act, 1991, innehåller bestämmelser för att åtala ägare vars hundar dödar, attackerar eller jagar djur och griper hundarna om de är ute av kontroll, säger en regeringstjänsteman från brittiska regeringen till BBC.

  Läs mer: Häst skadad vid hundattack

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen