Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 oktober 2017

  Får räddades undan Ingolf

  En flock får som betade på strandnära ängar vid Höllviken i Skåne fick räddas av räddningstjänsten sedan ovädret Ingolf fått vattnet att stiga. Fåren samlades på områden där vattnet inte stigit lika högt och kunde sen inte ta sig därifrån.

   Ett 50-tal får blev strandsatta när ovädret drog in över Skåne och fick betena att svämma över. Räddningstjänsten kunde så småningom rädda alla fåren.
  Ett 50-tal får blev strandsatta när ovädret drog in över Skåne och fick betena att svämma över. Räddningstjänsten kunde så småningom rädda alla fåren. FOTO: Johan Nilsson/TT

  Räddningspersonal blev djurens hjältar när de under söndagen räddade ett 50-tal får undan översvämningarna som ovädret Ingolf ställde till med skriver TT.

  Flocken med får betade fritt på strandnära ängar vid Höllviken i Skåne. Men det kraftiga ovädret, kallat Ingolf, drog in med regn och blåst och fick vattnet att stiga så att strandängarna svämmades över ordentligt.

  Fåren samlades i mindre flockar på områden där vattnet inte stigit lika högt men de hade svårt att ta sig därifrån.

  LÄS ÄVEN: Häst räddad ur djup brunn.

  Djurägaren blev orolig och fann för gott att ringa räddningstjänsten och be om hjälp att rädda fåren. Kåren från Vellinge ryckte ut på det annorlunda uppdraget.

  – Vissa stod det vatten upp till magen på vissa, och de kunde inte komma därifrån. Det var risk att vattnet skulle stiga ytterligare och ägaren var orolig för om de skulle klara det eller om de skulle drunkna, säger Thomas Kjellberg, yttre befäl vid räddningstjänsten, till TT.

  Brandmännen kunde rädda fåren med hjälp av mindre ekor som de lyfte upp fåren i och sedan drog dem till land. Till slut hade alla får kunnat räddas upp på torra land.

  Under söndagen hade SMHI utfärdat en klass 2-varning för höga vattennivåer i Öresundsområdet.

  Ovädret drabbade inte bara södra Sverige. Minst fem människor har omkommit i höststormen när den dragit fram över Centraleuropa och Danmark och bland annat orsakat omfattande översvämningar.

  LÄS MER: Levande genbank bevarar lantdjurLÄS MER: Fårskallen är ingen dumskallePREMIUM: Polisrazzia mot svenskodlad industrihampa

  Relaterade artiklar

  Till toppen