Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 mars

  Familjejordbruk i Blekinge storsatsar på mjölken

  Hycklehult.

  När båda sönerna ville flytta hem bestämde sig mjölkbönderna Tommy och Berit Claesson för att skala upp. Med en stor tillbyggnad och två nya robotar ska mjölkproduktionen fördubblas.

  Det råder febril aktivitet på släktgården i norra Blekinge. En elektriker står på en stege och monterar. Inne i det nya, ljusa stallet dånar hammarslag. I morgon är det slutbesiktning. Men familjen väntar fortfarande på rörmokaren som lovat att komma.

  I över hundra år har Tommy Claessons släkt bedrivit jord- och skogsbruk i Hycklehult utanför Eringsboda. Och när Tommy och Berit Claessons båda söner Mattias och Albin ville flytta hem till gården och jobba föddes idén på att bygga ut stallet och installera två nya mjölkrobotar. Det nya stallet kommer att ha plats för 211 djur, varav 150-160 mjölkande, att jämföra med dagens 79 mjölkande. Den totala produktionen ska enligt planen gå från 750 000 ton till 2 miljoner ton mjölk årligen.

  – Först tänkte vi att vi bara skulle sätta in en robot till, men sen har vi ju två grabbar. Och då får man ta i lite rejält, säger Tommy Claesson.

   Albin, Berit, Tommy och Mattias Claesson gläds åt sitt nya stall och tror på en ljus framtid för svensk mjölkproduktion.
  Albin, Berit, Tommy och Mattias Claesson gläds åt sitt nya stall och tror på en ljus framtid för svensk mjölkproduktion. FOTO: Johan Joelsson

  ”Måste tänka nytt”

  2012 investerade familjen åtta miljoner kronor på ett nytt stall och en mjölkrobot. Den nya satsningen landade på cirka 5,8 miljoner. Eftersom familjemedlemmarna har gjort en stor del av arbetet själva känner alla att de får mycket för pengarna.

  – Den nya ladugården har lösdrift, automatiskt fodersystem, fläktar, automatisk utgödsling som går hela tiden och bra lampor. Man måste investera och tänka nytt, annars går man baklänges i företaget, säger äldste sonen Mattias Claesson.

   I och med det nya stallet kommer antalet kor på gården att fördubblas.
  I och med det nya stallet kommer antalet kor på gården att fördubblas. FOTO: Johan Joelsson

  ”Vi kommer producera billigare mjölk”

  Familjejordbrukarna i Hycklehult är övertygade om att satsningen kommer att bära sig. Med ökad yta och tillgänglighet till robotarna kommer gårdens kor att ge bättre avkastning. Redan vid satsningen 2012 kunde familjen se en stor skillnad på lönsamheten:

  – Och nu när vi kommer upp över hundra mjölkkor lär det bli ännu bättre ekonomiskt. Vi kommer helt enkelt att producera billigare mjölk med det nya stallet, säger Tommy Claesson.

  – Mjölkpriset är fast för alla, men kan vi producera mjölk tio öre billigare så innebär det mycket för lönsamheten, säger Mattias Claesson.

   En stor del av arbetet med det nya stallet har familjemedlemmarna själva utfört, berättar Berit och Albin Claesson.
  En stor del av arbetet med det nya stallet har familjemedlemmarna själva utfört, berättar Berit och Albin Claesson. FOTO: Johan Joelsson

  Satsar långsiktigt

  Gården står idag på flera ben med skogsbruk, entreprenadverksamhet och mjölkproduktion. Trots att antalet mjölkföretagare i landet nästan halverats de senaste tio åren ser familjen positivt på framtiden och stänger inga dörrar för ytterligare satsningar.

  – Det är svårt att veta hur klimatet kommer att påverka. Men mat kommer vi alltid att behöva och mjölk är ett fantastiskt livsmedel, säger Berit Claesson.

   ”Att ha två grabbar som vill flytta hem och jobba är en mycket angelägen sits”, säger Tommy Claesson, längst till höger.
  ”Att ha två grabbar som vill flytta hem och jobba är en mycket angelägen sits”, säger Tommy Claesson, längst till höger. FOTO: Johan Joelsson

  Inte nog med att de båda sönerna har flyttat hem för att jobba på gården. I vår kommer även Tommy och Berit Claessons dotter Camilla att flytta hem och jobba efter att hon blivit klar med sin utbildning till livsmedelsagronom. Den goda tillväxten borgar för en ljus framtid. I alla fall om man frågar yngste sonen Albin Claesson:

  – Om tio år tror jag att vi har ännu mer jobb och barn och familjer som kan hjälpa till på gården. Vi kommer att ha mer skog och mark. Och en ny generation som är beredd att ta över. Så det ser rätt lysande ut, säger han.

   

  Gården

  Gården i Hycklehult är Tommy Claessons föräldrahem. Hans och Berits söner Mattias och Albin är den femte generationen som brukar jorden och skogen. Och snart får de sällskap sin syster Camilla.

   

  Företaget

  Namn: Hycklehults gård

  Bolagsform: Enskild firma

  Antal anställda: ”Fyra plus någon inhoppare ibland”

  Omsättning: 6 miljoner kronor

  Resultat: 2 miljoner kronor

  Vinstmarginal: 23 procent

  Areal: 200 hektar åker, 70 hektar naturbete och 370 hektar skog

  Investeringar: Nytt lösdriftsstall för totalt 5,8 miljoner kronor

  Tre tips till andra företagare:

  • Bit ihop!

  • Det är roligare att vara positiv än negativ.

  • Se lösningar istället för problem.

  Relaterade artiklar

  Till toppen