Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 april 2013

  Falsk oxfilé leder till åtalsanmälan

  Livsmedelsverket åtalsanmäler företaget Tallhöjdens kött och chark AB i Öxabäck i Västra Götalands län. Företaget märkte kött som svensk oxfilé. Analyser visade sedan att det var hästkött.

  Livsmedelsverket har också stoppat all försäljning av köttet, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

  Kontrollen av charkföretaget visade på bristande rutiner för spårbarhet och märkning. Köttet som felaktigt märkts som svensk oxfilé såldes vidare till Norwästdelikatesser AB som i sin tur sålt det vidare till Ica Maxi i Sundsvall.

  Var det aktuella hästköttet kommer i från är omöjligt att säga, enligt Karin Cerenius på Livsmedelsverkets kontrollavdelning.

  – Företaget kan inte på ett godtagbart sätt redogöra för sin verksamhet men vi vet att företaget har märkt om hästkött till svensk oxfilé, säger Cerenius i pressmeddelandet.

  Myndigheten bedömer inte att köttet utgjort någon hälsorisk. Utredningen av Tallhöjdens kött och chark fortsätter tills vidare.

  Fakta:

  Köttet som nu stoppats var märkt som fryst oxfilé, hade referensnummer 120507, bäst före datum 20141008 och packdatum 20121008.

  Relaterade artiklar

  Till toppen