Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 oktober 2018

  ”Fallhöjden i spannmålskontrakten är för stor”

  Växtodlingsföretag har gjort miljonförluster i torkan. Det allvarliga läget gör att många är besvikna på handelns brist på flexibilitet, säger Martin Krokstorp, ordförande för Spannmålsodlarna i Skåne.

   Martin Krokstorp, ordförande för Spannmålsodlarna i Skåne.
  Bild 1/3 Martin Krokstorp, ordförande för Spannmålsodlarna i Skåne. FOTO: Privat
   Dag-Henrik Larsson, ordförande för Spannmålsodlarna i Västmanland och Dalarna.
  Bild 2/3 Dag-Henrik Larsson, ordförande för Spannmålsodlarna i Västmanland och Dalarna. FOTO: Kim Lill
   Rikard Larsson, ordförande för Spannmålsodlarna i Östergötland.
  Bild 3/3 Rikard Larsson, ordförande för Spannmålsodlarna i Östergötland. FOTO: Privat

  Den senaste veckan har enskilda odlare riktat hård kritik i ATL mot hur Lantmännen och Svenska Foder agerat när det gäller odlare som inte kan uppfylla sina spannmålskontrakt. För att få en bredare bild av situationen har ATL ringt runt till några av föreningen Spannmålsodlarnas regionordförande i landet. Martin Krokstorp, ordförande för Spannmålsodlarna i Skåne, bekräftar att många odlare är kritiska till hur handlare agerat.

  – Den största besvikelsen ligger i att odlare i sina kontrakt aldrig varit utsatta för den här konsekvensen. Kritiken ligger i handelns olika bemötande för att lösa situationen, säger han.

  Bakgrunden är en mycket svår ekonomisk situation med många växtodlingsgårdar som nu har problem att betala sina arrendeavgifter och i de allra värsta fallen riskerar att gå i personlig konkurs. Att i dessa mycket tuffa lägen få ersättningskrav från handlare för spannmålskontrakt som inte är uppfyllda väcker starka känslor.

  – Har du tecknat ett kontrakt som odlare och sedan inte kan hålla det blir det en avgift. Men det kan finnas olika lösningar som gör att fallet inte känns lika hårt, säger han.

  Får inte hända igen

  Det behövs en större flexibilitet hos de stora aktörerna för hitta lösningar för den enskilda, menar han. Fallhöjden i spannmålskontrakten är för stor och framöver måste branschen förändra kontraktshanteringen så att varken lantbrukare eller handel riskerar att hamna i samma situation igen, tillägger han.

  Dag-Henrik Larsson, ordförande för Spannmålsodlarna i Västmanland och Dalarna, instämmer i att läget är tufft för många och att det finns kritik mot hur de stora aktörerna agerat, kanske framför allt Lantmännen.

  – Det känns som om Lantmännen har drivit kravet på att uppfylla avtalen hårdare än Svenska Foder, säger han.

  Svenska Foder har till exempel öppnat för möjligheten att mot en avgift uppfylla odlingskontrakten nästa år, vilket kan underlätta i likviditetsbristen, påpekar han.

  Mikael Franzén, ordförande för Spannmålsodlarna i Örebro, har inte hört samma kritik mot handelns agerande.

  – Men även om situationen är tuff, kan vi inte börja tulla på att vi ska uppfylla våra avtal som odlare. Då skulle handeln kunna göra samma sak när priserna går ner, säger han.

  Känslig fråga

  Möjligheten för odlare att rent juridiskt kräva jämkning av spannmålsavtalen om man till följd av torkan inte kan uppfylla avtalen har bland annat tagits upp i ATL.

  – Men det kan resultera i att handlare förlorar stora pengar eftersom spannmålen redan sålts vidare. De drar i sin tur ner priset för odlare som uppfyllt kontrakten. Så det är inte så lätt hur man hanterar det här mellan kollegor, säger Mikael Franzén.

  Rikard Larsson, som är ordförande för Spannmålsodlarna i Östergötland, tycker också att frågan hur man ska hantera ouppfyllda spannmålskontrakt är en känslig fråga i år som splittrar odlarkåren.

  – Min personliga åsikt är att vi inte kan förbinda oss i att leverera något mer än vad vi garanterat kan leverera in men många som är hårt drabbade tycker att all hjälp för att klara situationen behövs nu, säger han.

  Relaterade artiklar

  Till toppen