Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 augusti 2019

  Fallfrukt blir biogas

  Forsbacka återvinningscentral satsar på separat hantering av fallfrukt för att producera biogas och gödsel.

   Forsbacka återvinningscentral ska börja göra biogas av fallfrukt. Men i år ser det ut att bli lite mindre av den varan efter fjolårets rekordår för äpplen.
  Forsbacka återvinningscentral ska börja göra biogas av fallfrukt. Men i år ser det ut att bli lite mindre av den varan efter fjolårets rekordår för äpplen. FOTO: Ann Lind n

  På Forsbacka återvinningscentral, mellan Sandviken och Gävle, samlas fallfrukt i en separat behållare, och från och med i fredags har de börjat producera både biogas och gödsel av frukten i sin biogasanläggning. Det uppger SVT Nyheter Gävleborg.

  ”Vi räknar med att rädda åtminstone 200 ton fallfrukt till biogas och biogödsel redan i år”, säger Maria Eriksson, arbetsledare på Gästrike återvinnares återvinningscentraler till SVT.

  Enligt Gästrikeåtervinning går det att köra nästan 1 mil med en vanlig personbil på bränslet från 5 kilo äpplen. Det innebär att årets förväntade 200 ton skulle räcka till cirka 40 000 mils körning, eller motsvarande 10 varv runt jorden.

  Dålig skörd

  Möjligen har återvinningscentralen lite otur med tajmingen för sin återvinning av fallfrukt. Årets skörd av äpplen ser i alla fall ut att bli mycket magrare än i fjol, något som Åslög Dahl, botanist vid Göteborgs universitet, kunde varsla om redan i våras.

  Värme i april gav tidigt utvecklade blomknoppar, men sen kom en köldperiod som på många håll skadade de ömtåliga knopparna.

  ”Om kylan kommer vid fel tidpunkt är det inte bra för skörden, sa Åslög Dahl då i ett pressmeddelande.

  Fjolårets skörd var dessutom rekordstor och trädens resurser räcker inte till för två såna år i rad. Sammantaget innebär det att årets äppelskörd väntas bli 30-35 procent lägre, på sina håll bara hälften, jämfört med i fjol.

  Relaterade artiklar

  Till toppen