Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 augusti 2016

  Fallande vetepris senaste månaden

  Vetepriset har fallit med 3 procent den senaste veckan och handlades på måndagsmorgonen till 164 euro per ton på Matif-börsen i Paris.

  FOTO: Anna Nilsson

  På en månad är nedgången 6 procent. Det främsta skälet är att fokus i marknaden har skiftat. Tidigare låg fokus på svag veteskörd i Tyskland och Frankrike på grund av väderleken med tidiga översvämningar och mycket regn.

  – Nu fokuserar man istället på stor volym och god kvalitet i Ryssland men även i de övriga forna Sovjetrepublikerna och det påverkar vetepriset, säger Martin Jansson, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

  Skörden bärgad på många håll

  Han menar att vi nu går in i en tämligen stillsam period på året prismässigt, då skörden är bärgad på de flesta håll i Europa och USA.

  – I oktober tröskar de i Australien. Ungefär samtidigt börjar skörden av majs och soja i USA vilket kan ha viss inverkan på vetepriset. Men de stora nyheterna för vetet borde redan ha kommit, säger Martin Jansson.

  Tidigare har många bedömare räknat med brist på vete på grund av svaga skördeförväntningar i Europa.

  Lagervolymerna väntas öka

  En stor skörd i Ryssland och östra Europa samt en uppjusterad prognos för Australien bidrar istället till att förväntningarna globalt sett nu ligger på en skördevolym som överstiger konsumtionen och väntas öka lagervolymerna.

  Vetepriset ligger i dag cirka 20 procent lägre än för ett år sedan.

  – Det gör det tufft för många svenska odlare som utöver att inte ha fått mer än halv skörd i år också får 20 procent lägre betalt för vetet, säger Martin Jansson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen