Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 juli 2019

  Fallande potatispris bromsar inflationen

  Konsumentprisindex (KPI) sjönk med 0,1 procent från maj till juni 2019. En bidragande orsak är butikspriserna på potatis i lösvikt, som sjunkit med nästan 42 procent efter årets första skördar.

   En bidragande orsak till att KPI sjönk är butikspriserna på potatis i lösvikt, som sjunkit med nästan 42 procent efter årets första skördar.
  En bidragande orsak till att KPI sjönk är butikspriserna på potatis i lösvikt, som sjunkit med nästan 42 procent efter årets första skördar. FOTO: Anders Good/TT

  Under motsvarande period förra året steg KPI med 0,2 procent.

  Till månadsförändringen bidrog lägre priser på kläder (-5,6 procent) och el (-4,6 procent) med 0,3 respektive 0,2 procentenheter. Prisnedgången för potatis i lösvikt (-41,9 procent) och drivmedel (-5,1 procent) påverkade KPI nedåt med 0,1 procentenhet vardera. Detta framgår av siffror från SCB.

  Dyrare resor

  Nedgången motverkades av högre priser på paketresor (25,0 procent) och utrikes flygresor (16,2 procent), som påverkade KPI uppåt med 0,3 respektive 0,1 procentenhet.

  Ekonomin bromsar in

  Även förändringen i KPI under de senaste 12 månaderna, den så kallade inflationstakten (enligt KPI) visar på en inbromsning i ekonomin. Inflationstakten var 1,8 procent i juni jämfört med 2,2 procent i maj.

  Relaterade artiklar

  Till toppen