Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 oktober

  Fastkörning för Falköpings mjölkpris

  Mjölkpriset i Falköpings mejeri har kört fast, bekräftar vd Anders Segerström för ATL. Detta trots att intäkterna i föreningen fortsätter att klättra.

   Anders Segerström, vd för Falköpings Mejeri.
  Anders Segerström, vd för Falköpings Mejeri. FOTO: Göran Berglund

  Falköpings mejeri ångar på, trots corona. Omsättningen för det senaste, brutna räkenskapsåret landar på 1,55 miljarder kronor, visar föreningens färska årsbokslut som ATL har tagit del av. Det kan jämföras med 1,46 miljarder kronor för samma period ifjol och innebär att Falköping fortsätter sin obrutna tillväxtresa som varat i åtminstone tio år.

  Men: det faktiska mjölkpris som Falköping betalat sina bönder är oförändrat jämfört med ifjol, uppger VD Anders Segerström för ATL. Samma sak gäller mjölkproduktionen i föreningen, som enligt bokslutet landar på 255 miljoner kilo.

  Vart har pengarna tagit vägen?

  – Dels har vi investerat, både i år och föregående år och där har vi inte fått alla synergier på plats, säger Anders Segerström.

  – Sen kan man se att lönekostnaderna har ökat. Vi har tagit över Kavlis produktion, vilket är lite mer arbetskrävande, och sedan har vi ystat några hundra ton ost mer än de föregående åren. I samband med våra ombyggnader har det också blivit dyrare produktionstid, med mer OB och helger.

  Pressade priser

  Intäkterna per kilo invägd mjölk i Falköping är lägre än hos både Arla och Norrmejerier, något som kan kopplas både till Falköpings stora industri- och legotillverkning och till en mycket försiktig produktutveckling i de egna varumärkena.

  – Vi är väldigt mainstream och det har också varit nyckeln till framgången för Falköping historiskt. Sen får man ju fundera över framtiden. Men det är lätt att få höga kostnader med många artiklar och små serier. Framförallt ökar svinn, stopp- och ställtid.

  Han tar upp marknadsledaren Arlas nya mjölkdryck, som säljs till ett lägre pris än både mejeriernas och handlarnas egna mjölk, den så kallade EMV-mjölken.

  – Behöver vi verkligen en till produkt i mejerihyllan? Det är ganska stökigt som det är och jag är orolig att det här pressar priset på den traditionella mjölken ytterligare, säger Anders Segerstöm.

  ”Enormt ansvar”

  Men vad har Falköping för ansvar för prisbilden med sin stora tillverkning av billiga EMV- och industriprodukter? En aktuell granskning av Dagens Nyheter visar på den stora makt som livsmedelsjättarna, med Ica i spetsen, har över producentpriserna.

  – Vi har ett enormt ansvar i dialogen med våra kunder. Jag brukar ställa frågan: vad anser ni att bonden ska ha betalt om tio år för att ni ska få tillgång till svensk mjölkråvara? Det ansvaret kan jag sakna i deras tänk. Men det börjar så sakta komma, säger Anders Segerström.

  Hemligt mjölkpris

  Exakt vad Falköping betalar sina bönder är hemligt.

  Hur ligger ni i förhållande till marknadsledaren Arla?

  – Vi ligger ganska lika skulle jag säga. Vi brukar ha som störst avstånd när det är låga priser, men det är svårare att hålla avståndet när det är högre priser, säger Anders Segerström.

  Ingemar Arvidsson på Gustafs ekomjölk AB var tidigare med i Gefleorten och är – trots det fastkörda mjölkpriset – nöjd med sin nya förening. Han och hans bror har tillsammans cirka 500 årskor på två driftställen på varsin sida Dalälven. Han är precis i färd med att ersätta sina 20 år gamla mjölkrobotar med tre nya.

  – Som bonde vill man alltid ha ett högre mjölkpris, men det är en balans mellan mjölkpris och återinvesteringar. Jag känner mig trygg med Falköping, mentaliteten i föreningen är att man strävar efter hög effektivitet, säger Ingemar Arvidsson.

  Falköpings mejeri

  Är Sveriges tredje största mejeriförening sett till mjölkinvägning. Ägs av 209 lantbrukare, varav 187 är aktiva mjölkbönder. Under det senaste verksamhetsåret har man också rekryterat 4-5 nya gårdar, uppger Anders Segerström. I föreningen ingår också Grådö mejeri. Besättningarna i Falköping varierar från 25 uppställda kor till närmare 1 000 kor i robot- och lösdrift.

  Relaterade artiklar

  Till toppen