Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 mars 2018

  Nya viruset spritt till tamfågel

  UPPDATERAD. Nu har nya fågelinfluensan också konstaterats i en mindre hobbybesättning med ett 100-tal fåglar. Det är första upptäckten på tamfågel i Sverige.

   I Sverige gäller skyddsnivå 1, det vill säga att fjäderfä får vistas ute men foder och vatten ges under tak eller skydd.
  I Sverige gäller skyddsnivå 1, det vill säga att fjäderfä får vistas ute men foder och vatten ges under tak eller skydd.

  Enligt Jordbruksverket har fågelinfluensa av typen H5N6 för första gången konstaterats i en tamfågelbesättning. Virustypen har cirkulerat i Europa och hittades nyligen för första gången i Sverige. Det efter provtagning av en död havsörn och en död ormvråk.

  Nu har en mindre hobbybesättning i Östhammar drabbats av H5N6. I besättningen finns höns, kalkon, vaktlar, fasaner och duvor.

  – Alla har insjuknat utom duvorna. Det började med att de första hönsen dog för några dagar sedan, säger Karin Åhl, ställföreträdande enhetschef på enheten för häst, fjäderfä och vilt, till ATL.

  I torsdags hade ett 20-tal fåglar har hunnit dö, de övriga cirka 90 fåglarna i besättningen avlivas i dag, fredag.

  Får gå utomhus

  Nu rekommenderas att man undviker att mata vilda fåglar i närheten av sina tamfjäderfän.

  Både fjäderfäproducenter och hobbyfågelägare uppmanas att ha goda smittskyddstrutiner för att i möjligaste mån förhindra kontakter mellan tam- och vildfågel.

  Mildare varianter av viruset finns naturligt bland vilda fåglar och speciellt hos sjöfågel.

  I Sverige gäller skyddsnivå 1, det vill säga att fjäderfä får vistas utomhus men att vatten och foder ska ges under tak eller under skydd utomhus.

  Hög dödlighet förra året

  ”Även om H5N6 inte har förknippats med samma dödlighet som fjolårets virus, H5N8, så är det tydligt att det cirkulerar bland vildfåglar. Undvik därför särskilt kontakt med sjöfågel”, säger statsepizootolog Ann Lindberg, SVA.

  Viruset H5N6 har aldrig smittat till människa.

  LÄS OCKSÅ: Ytterligare fall av fågelinfluensaLÄS OCKSÅ: Ökad risk för svensk epidemi

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen