Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 november

  Fågelinfluensa hos en kalkonbesättning i Skåne

  Fågelinfluensa av den mycket smittsamma typen H5N8 har konstaterats hos en kalkonbesättning i Skåne. Det visar provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Staffan Lövstedt/TT

  De smittade fåglarna kommer att avlivas och anläggningen saneras. Innan detta har skett har SVA beslutat om spärrförklaring i den smittade besättningen, vilket innebär att inga djur eller djurprodukter får lämna gården.

  Flera fall av samma typ av fågelinfluensa har tidigare upptäckts i bland annat Danmark och Tyskland. Den 6 november höjde Jordbruksverket till skyddsnivå två i hela Sverige, vilket innebär att alla fjäderfä (med vissa undantag) ska hållas inomhus.

  ”Att fågelinfluensa nu upptäcks i Sverige är inte oväntat, eftersom virus har förekommit hos både tama och vilda fåglar i flera länder i Europa under hösten. Smittan innebär naturligtvis en stor påfrestning för den drabbade gården. För att motverka smittspridning kommer alla fjäderfän att avlivas och anläggningen saneras”, säger Katharina Gielen, biträdande avdelningschef på Jordbruksverkets djuravdelning i ett pressmeddelande.

  Läs mer: Han drabbades av H5N8 2017: ”Så många döda höns att det inte gick att räkna”

  Relaterade artiklar

  Till toppen