Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 juli 2018

  Foderhjälpen bygger broar i foderkrisen

  I måndags startade Peter Branshøj facebookgruppen "Foderhjälpen 2018". På bara några dagar har medlemsantalet exploderat. - Det är verkligen kris, säger han.

   Peter Branshøj i Öxabäck startade facebookgruppen i måndags eftermiddag. "Jag kände att jag borde försöka hjälpa till. Jag trodde inte att det skulle växa så snabbt.
  Bild 1/2 Peter Branshøj i Öxabäck startade facebookgruppen i måndags eftermiddag. "Jag kände att jag borde försöka hjälpa till. Jag trodde inte att det skulle växa så snabbt.
  Bild 2/2

  Många djurägare söker med ljus och lykta efter foder till sina djur. Och det är en febril aktivitiet som råder på sociala medier.

  Det finns flera sidor för foderförmedling på Facebook. En grupp som har vuxit i mycket snabb takt är ”Foderhjälpen 2018”. På lördagsmorgonen hade gruppen drygt 12 000 medlemmar, tio timmar senare var siffran uppe i nästan 14 400 medlemmar.

  På sidan möts både djurägare som söker foder och leverantörer och lantbrukare som har något över. Det som förmedlas är både slaget och på rot, samt beten.

  – Det är många hästägare, fårägare och småbrukare som efterlyser foder. Många har det väldigt tufft. Logistiken och avstånden är många gånger problemet. Därför blir man väldigt glad när man ser hur folk hjälper varandra, säger Peter Branshøj i Öxabäck i Västra Götaland som startade gruppen i måndags.

  ”Finns massor med oslaget hö”

  Bakgrunden var att det mittemot hans hus ligger en äng som legat i träda i flera år.

  – Det finns massor med oslaget hö runtomkring. Jag tänkte om det skulle kunna gå att hjälpa någon genom att förmedla olika kontakter.

  Christer Karlsson i Brålanda är en av alla som erbjuder djurägare att få skörda på hans mark.

  – Jag har runt 10 hektar som ligger i träda och det är ju bättre att något djur får äta sig mätt på det än att jag putsar ner det, säger Christer Karlsson till SVT Väst.

  På sidan finns en sökfunktion som gör att man kan söka i olika landskap efter foder eller köpare av foder. Och det märks att torkan har slagit brett över hela landet.

  Initiativtagaren Peter Branshøj är född på bondgård men är ingen lantbrukare själv. Men han jobbar med civilförsvarsfrågor och visste att fodersituationen var pressad. Vidden av krisen hade han dock inte förstått tidigare i veckan.

  – Jag trodde att det mest skulle engagera folk lokalt, men det är ju medlemmar från hela Sverige.

  Hur har det gått sedan gruppen startade?

  – Jag vet att många har fått tag i hö, många har fått hjälp på andra sätt med maskiner. En kille sa i går att han har en lastbil och att han ska hjälpa till och köra leveranser. Sådant gör en ju jätteglad. Jag var själv uppe med en vattenpump till en bonde igår. Folk sluter upp och vill hjälpa varandra. Men logistiken och avstånden är ett bekymmer.

  Varnar för bedragare

  Som smolk i bägaren har gruppen dock dragit till sig bedragare. I går gick Facebookssidans administratörer ut och manade till försiktighet och att inte betala förskott.

  – Tyvärr har jag förstått att någon hade sålt foder som inte levererats. Det är naturligtvis jättetråkigt när någon utnyttjar den här tuffa situationen. Det har vi gått ut och varnat för. Man ska kolla noga och inte betala i förskott.

  LÄS OCKSÅ: Leverantörer blir nerringda av oroliga kunderLÄS OCKSÅ: ”Utan vatten hade vi inte haft en chans”

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen